Fotograf: Joakim Bendz

Tidigare Spotify-chef blir Zennströms högra hand i Norden

Spotifyveteranen blir Atomicos fjärde kvinnliga partner och ska ansvara för riskkapitalbolagets investeringar i Norden.

Sophia Bendz var en av de första att anställas på Spotify. Från starten ansvarade hon för bolagets varumärkensstrategi och marknadsföring till och med 2014, för att sedan bli en affärsängel.

”Efter Spotify ville jag testa min kunskap i andra sammanhang och det var kul att ha ett spritt portföljupplägg”, säger hon till Di Digital.

För några år sedan korsade hennes och Skype-grundaren Niklas Zennströms vägar varandra och hon blev en del av riskkapitalbolaget Atomicos värdeskapade team. Nu kliver hon själv in som bolagets fjärde kvinnliga partner, i ett då helt jämställt investeringsteam, och blir ansvarig för investeringar i Norden.

”Nu känns det väldigt bra att fokusera helt på Atomico. Niklas är en otroligt inspirerande chef som alltid tänker större än resten av gänget och på så sätt är han lik Daniel Ek i sitt driv. Det gör att det blir väldigt spännande.”

Atomico grundades 2006 i London av Niklas Zennström. Bolagets senaste investeringsfond är på 765 miljoner dollar, vilket motsvarar närmare 7 miljarder kronor och har investerat i bolag som Klarna, Rovio, Supercell, Hailo, Goeuro, Memphis Meats, Farmdrop, Lilium, Mapillary, Truecaller, Varjo och Wrapp.