Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Trump och Xi pratar igen – Stockholmsbörsen stiger

Stockholmsbörsen inledde fredagen med en uppgång i spåren av en global uppgång sedan Bloomberg rapporterat att USA-presidenten Donald Trump bett kabinetten att ta fram villkor för ett potentiellt handelsavtal med Kina.

Rapporterande kontanthanteringsföretaget Loomis steg på en stark rapport. Medecinteknikbolaget Getinge rekylerade tillbaka upp efter att bolaget kommenterat uppgifterna om att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar rapporter om brister hos aortaballongpumpar från ett av Getinges dotterbolag.

Klockan 10.10 hade OMXS30 avancerat knappt 1,2 procent till nivån 1.549. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor.

Även på de ledande europeiska börsindexen var det positiva tongångar och DAX var upp 1,2 procent, FTSE 100 upp 1,0 procent och i Paris steg CAC40 1,3 procent.

USA-börserna avancerade mellan 1,1 och 1,8 procent på torsdagskvällen och USA-terminerna har sedan fortsatt upp. I Asien ökade japanska Nikkeiindex 2,6 procent medan kinesiska Hang Seng lyfte 4,2 procent.

Donald Trump och Kinas president Xi Jinping talade i telefon på torsdagen, ett samtal som USA-presidenten beskrev som "långt och mycket bra". Efter samtalet har han bett ett antal ministrar att ta fram villkor för ett potentiellt handelsavtal som en signal för vapenvila i handelskonflikten.

Larry Kudlow, Vita husets ekonomiska rådgivare, sade vidare på torsdagen att Trump och Xi borde kunna lösa upp en del knutar vid G20-mötet i Argentina i slutet av november.

Uppgifterna om förbättrade toner i samtalen mellan USA och Kina fick också basmetallpriser att stiga. På Stockholmsbörsen gick industri- och råvarusektorerna starkt där Lundin Mining ökade 3,8 procent, Stora Enso var upp 3,5 procent och SSAB klättrade 2,8 procent.

Kontanthanteringsbolaget lämnade Loomis en rapport som fick aktien att stiga 4,5 procent. Ebita-rörelseresultat var 626 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Genomsnittet av fyra analytikers estimat låg på 608 miljoner kronor, enligt Infront Data. Intäkterna prickade snittprognosen även om den organiska tillväxten var aningen klenare än snittbedömningen.

Medicinteknikbolaget Getinges aktie studsade upp drygt 5 procent i den inledande fredagshandeln. Att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar rapporter om brister hos aortaballongpumpar från ett dotterbolag till Getinge handlar om en "normal process", meddelade bolaget efter torsdagens svenska stängning. Getinge föll 8 procent på torsdagen i spåren av FDA-uppgifterna. Under torsdagseftermiddagen köpte Getinge-finanschefen Lars Sandström aktier i bolaget för 0,24 miljoner kronor.

Bioteknikbolaget Bioarctic rusade drygt 16 procent efter besked att bolagets amerikanska samarbetspartner Abbvie nyttjar sin option att erhålla licens till portföljen med alfa-synukleinantikroppar i enlighet med ett avtal som slöts 2016. Optionen är föremål för konkurrensprövning i USA. Ett positivt utfall av konkurrensprövningen innebär vid utövandet av licensoptionen att en milstolpsbetalning om 50 miljoner dollar utfaller. Det totala aggregerade värdet av licensavtalet kan uppgå till 755 miljoner dollar.

Verkstadsbolaget Cavotec redovisade kvartalssiffror där resultatet efter skatt var bättre än föregående år, men där omsättningen minskade till följd av produktionsproblem i Italien. Bolaget meddelade samtidigt en företrädesemission om 204 miljoner kronor. Aktien föll 11 procent på fredagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST