Apple ska bli hemligare – då faller aktien

Apples aktie faller 6 procent i efterhandeln i USA trots att delårsrapporten visade på ett bättre resultat än väntat. Beskedet att bolaget ska sluta redovisa antalet sålda enheter pekas ut som ut orsaken.

Apple redovisade ett resultat per aktie på 2:91 dollar för det fjärde kvartalet 2018.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 2:78 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen var 62,9 miljarder dollar. Väntat här var en försäljning på 61,4 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

Enligt rapporten pekar Apples prognoser för det första kvartalet på försäljningsintäkter mellan 89 och 93 miljarder dollar. Analytiker hade räknat med 92,7 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

Aktien sjönk cirka 6,5 procent i efterhandeln, enligt bedömare främst på grund av bolagets prognoser. Nedgången under efterhandeln förvärrades när Apples finanschef Luca Maestri oväntat sade att bolaget från och med nästa kvartal kommer att sluta att ge specifika siffror över antalet sålda enheter, det vill säga hur många telefoner, surfplattorna etcetera bolaget sålt.

Bolaget menar att information om volymerna inte är lika viktig längre då det har så många olika modeller, prisnivåer och tjänster.

Beslutet att lägga ned denna sorts redovisning kan även kopplas till att marknaden sänkte Apples rapport för det tredje kvartalet. Rapporten slog förväntningarna men marknaden tog fasta på att försäljningen av Iphone missade prognosen, trots att detta kompenserades med ett rekordhögt genomsnittligt säljpris för produkten. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant