Svag börstorsdag – men rally i Billerud

Stockholmsbörsen backade under torsdagens tidiga handel i en rekyl nedåt efter några starka börsdagar. Hexagon stärktes efter sin rapport och uppgifter om budintresse ledde till ett kursrally i Billerud Korsnäs.

Runt klockan 10.45 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått ned 0,3 procent till nivån 1.534. Aktier för 4,7 miljarder kronor hade bytt händer.

I Europa sågs en successiv vändning uppåt efter en initial nedgång i de ledande indexen. Parisbörsen var upp 0,2 procent och i Frankfurt var DAX 0,6 procent högre medan Londonbörsens FTSE fortfarande var på minus 0,2 procent. Kinabörserna var uppåt i spåren av fortsatta kinesiska stimulanssignaler, men i Japan var börsutvecklingen dystrare.

Svenska storbolagsindexet tyngdes av Astra Zenecas kurstapp på 2,6 procent och Alfa Lavals nedgång på 2,1 procent. Swedish Match sjönk 1,5 procent och var också bland förlorarna.

Mätteknikbolaget Hexagon återfanns däremot bland vinnarna i OMXS30. Aktien, som var mest omsatt, stärktes 5,8 procent. Rapporten bjöd på en organisk koncerntillväxt om +8 procent för det tredje kvartalet. Det var högre än Infront Datas analytikersnittestimat som låg på 6,6 procent. Även resultatet var något bättre än snittestimatet.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs rusade 15 procent under livlig handel. Den tidigare svaga kursutvecklingen har lockat fram potentiella budgivare runt bolaget däribland riskkapitalbolag, SCA och kinesiska aktörer, enligt Dagens Industris källor.

Samma tidning menar att Elekta tydligt borde gynnas av att Kina kommer att göra stora investeringar inom strålterapi fram till och med 2020. Elekta självt bekräftar uppgifterna om att den stor upphandling är på gång i Kina.

Elektaaktien, som på onsdagen steg 7,5 procent, handlades 0,5 procent lägre i torsdagens tidiga handel.

Africa Oil handlades upp 8 procent. Oljeprospekteringsbolaget är med i ett konsortium som har köpt den brasilianska oljejätten Petrobras tillgångar i Afrika. Köpeskillingen uppgår till totalt runt 1,41 miljarder dollar.

Lundin Petroleum får en köprekommendation med riktkurs 340 kronor när Berenberg tar upp bevakningen av bolaget. Lundin Petroleum gick ned 2,1 procent till 273:40 kronor.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, som var onsdagens stora förlorare med ett kursras på 12,8 procent efter sin rapport, har uppgraderats till behåll (köp) av Carnegie. Samtidigt har ABG, Jefferies och SEB dragit ned sina riktkurser för Sobi. Aktien fortsatte ned med 0,6 procent.

Från danskt håll kan noteras att Danske Bank gick upp 4,6 procent och läkemedelsjätten Novo Nordisk stärktes 2,1 procent i Köpenhamn efter sina kvartalsrapporter.

Fordonskoncernen Volvos B-aktie var ned 0,6 procent. Den Volkswagenägda konkurrenten Scanias rapport innehöll en orderingång på lastbilar som sjönk 11 procent tredje kvartalet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST