Fotograf: Virginia Mayo/TT

1 500 Google-anställda runtom i världen lägger ned arbetet – i protest mot sexuella trakasserier

Avslöjandet om sexuella trakasserier i chefsskiktet skakar Google och moderbolaget Alphabet. Under torsdagen kommer drygt 1 500 anställda lämna sina kontor i protest mot hur ärendena skötts.

Under torsdagen kommer drygt 1 500 anställda på Google, varav majoriteten är kvinnor, att lämna sina arbetsplatser i protest mot hur företaget skött sextrakasserier, skriver New York Times.

Draget kommer efter att samma tidning tidigare publicerat en artikel om hur Google gett mångmiljonbelopp i fallskärmar och offentligt tackat avgående chefer, trots att de anklagats för sextrakasserier av kvinnligt anställda.

Detta har skapat stor intern kritik och medan Googles ledarskap har bett om ursäkt verkar det inte ha fått genomslag.

”Google är känt för sin kultur. Men i verkligheten lever vi inte ens upp till den mest grundläggande respekten, rättvisan och anständigheten gentemot varje enskild individ”, säger 33-åriga Claire Stapleton, som arbetar på Googleägda Youtube, till The New York Times.

Protesterna omfattar ett 20-tal av Googles kontor världen över. Bolaget har 94 000 anställda.

Google har avböjt att kommentera ärendet till tidningen. 

Så sent som förra veckan framkom det att Andy Rubin, som har skapat mjukvaran för Android, fick en fallskärm på motsvarande drygt 800 miljoner kronor trots att Google kommit fram till att sextrakasserianklagelserna mot honom var trovärdiga. Andy Rubin har förnekat anklagelserna.

Under onsdagen rapporterades att en chef på Alphabets enhet X, som bland annat jobbar med att ge svårtillgängliga områden internetuppkoppling, lämnat företaget efter att ha anklagats för sexuella trakasserier.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant