Fotograf: Thommy Tengborg/TT

Magdalena Andersson: "Det här kommer inte vara en rödgrön budget"

Socialdemokraterna har enats om en övergångsbudget med alla partier utom SD.

Socialdemokraterna är överens om en övergångsbudget med alla partier utom SD. Det framgick under en presskonferens som finansminister Magdalena Andersson (S) höll under dagen, enligt Sveriges Radio.

"Det här kommer inte att vara en rödgrön budget utan utgå ifrån 2018 års budget samt principer vi diskuterat med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet", sade Magdalena Andersson.

Senast den 15 november måste en budgetproposition läggas fram inför riksdagen och om övergångsregeringen då sitter kvar är det den som gör det.

Magdalena Andersson konstaterade att detta aldrig tidigare har hänt i Sverige.

"Som övergångsregering kommer vi naturligtvis att ta ansvar för den komplicerade situation som Sverige befinner sig i. Budgeten kommer inte att vara rödgrön, utan vara avskalad… Vi har försökt att göra det möjligt för en ny regering att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken", sade hon.

Enligt finansministern kommer de ekonomiska prognoserna att vara mindre träffsäkra än vanligt eftersom en ny regering kommer att vilja forma sin egen ekonomiska politik.

"Politiskt är det här inte en budget som någon politiker skulle ha önskat sig, men det finns stora möjligheter för en ny regering att sätta sin prägel på politiken", konstaterade hon.

På en fråga om vad Socialdemokraterna kommer att göra om Moderaterna lägger fram en egen budget svarade finansministern:

"Hur Socialdemokraterna ska agera i riksdagen är inte jag rätt person att svara på, fokus nu ligger på att få en ny regering på plats."

Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant