Portrait of Edmond Belamy, AI-målningen som såldes på Christie's för 4 miljoner kronor Fotograf: TT

Kontroversiell AI-målning såld via auktionshus för 4 miljoner kronor

Christie's i New York har sålt sin första AI-målning. Prislappen på 4 miljoner kronor överraskar auktionshuset som skriver att "försäljningen signalerar att AI har tagit sig in på auktionsscenen". Men andra AI-konstnärer kritiserar verket.

Ett auktionshus har för första gången sålt en målning skapad genom artificiell intelligens, skriver, Technology Review.

Portrait of Edmond Belamy såldes i slutet av oktober för 4 miljoner kronor, efter en budstrid, till en anonym köpare via Christie's i New York.

Det förväntade försäljningspriset var 65 000 - 90 000 kronor, men i slutändan blev det alltså omkring 40 gånger högre.

"Försäljningen signalerar att AI har tagit sig in på auktionsscenen", skriver Christie's själva.

Målningen skapades av det Paris-baserade konstnärskollektivet Obvious i samarbete med en AI. Innan de bestämde sig för att låta AI:n fokusera på porträtt testades flera andra motiv.

"Men vi upptäckte att porträtt är det bästa sättet att illustrera vår poäng, som är att algoritmer kan efterlikna kreativitet", säger Hugo Caselles-Dupré, en av konstnärerna i kollektivet, till Christie's.

Portrait of Edmond Belamy. Notera signaturen längst ned till höger. Foto: TT

För att "måla" Portrait of Edmond Belamy matades AI:n med 15 000 porträtt från 1300-talet till 1900-talet, varpå den genererade egna porträtt med dessa som grund.

Därefter gick utkasten vidare till nästa del i algoritmen, vars uppgift är att bedöma om den skapats av en människa eller av en AI. 

"Målet är att lura den 'bedömande delen' att tro att de nya bilderna är riktiga porträtt. Då får vi ett resultat", säger Hugo Caselles-Dupré.

Men auktionen har kritiserats av andra artister som använder AI för bristande originalitet, skriver New York Times.

Portrait of Edmond Belamy är förvisso den första AI-målning som sålts via ett auktionshus, men det är långt ifrån den första målningen som skapats genom AI. Tekniken som användes, Generative Adversarial Networks, har använts i konstvärlden sedan 2015, skriver tidningen.

Dessutom uppges själva koden som Obvious använt sig av till större delen komma från open source-algoritmer som utvecklats av en annan AI-konstnär, den 19-årige amerikanen Robbie Barrat.

Enligt The Verge medger Obvious att de använt sig av Robbie Barrats kod, men säger att de modifierat den.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant