Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Börsen: Betting i topp efter Mr Green-budet

Stockholmsbörsen inledde onsdagen på plus och byggde i och med det vidare på tisdagens uppgång. En stark avslutning i New York på tisdagen och positiva tongångar i Asien på morgonen gav stöd, främst till cykliska bolag.

Mest omsatta aktie var Sobi, som föll efter sin rapport.

Bettingsektorn lyfte däremot rejält efter att William Hill lagt ett bud på MRG på 69 kronor per aktie. Cherry har samtidigt kommit med en rapport som överträffade analytikers förväntningar.

Läs mer: Britter miljardbudar på Mr Green – aktien rusar

Runt klockan 10.15 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,0 procent till nivån 1.531. Aktier för 3,8 miljarder kronor hade bytt händer.

I Europa handlades de ledande börsindexen upp 1,4-2,0 procent.

Bland råvarorna noterades Brentoljan till 76:60 dollar per fat och metallerna visade små rörelser efter gårdagskvällens tapp.

Sobi föll 13 procent under livlig handel. Specialistläkemedelsbolaget bjöd på en höjd intäktsprognos för 2018 som dock inte överträffade marknadens förväntningar som låg på 9,1 miljarder kronor mot bolagets nya prognos 8,9-9,0 miljarder kronor. Bolaget justerar även ned prognosen för rörelseresultatet, om än marginellt, till 3,4-3,5 miljarder vilket är i linje med marknadens förväntningarna som låg på just 3,5 miljarder.

"Det här är en överreaktion, vi trodde att aktien skulle gå ned några procent men inte så här mycket. Rörelseprognosen för helåret ska inte ses som en sänkning, utan som en höjning nu när kostnaderna för emapalumab ingår med 200 miljoner kronor", säger Peter Östling analytiker på Pareto.

Gamblingsektorn stod för morgonens överraskning. Det brittiska bettingbolaget William Hill lade före börsöppning ett bud på MRG uppgående till 69 kronor per aktie. MRG-aktien rusade 47,3 procent till 68:40 kronor.

Budet sker mot bakgrund av att flera bettingaktier har haft det tufft på börsen under de senaste månaderna, däribland Leo Vegas och Kindred. Leo Vegas stärktes 12,3 procent och Kindred gick upp med 1,7 procent i onsdagens tidiga handel.

I samma sektor gick Cherry upp 6,7 procent. Bolaget redovisade ett ebitda-resultat på 258 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018 (112), vilket var klart över snittestimatet på 192 miljoner.

I storbolagsindexet OMXS 30 sågs en återhämtning hos SCA med 2,8 procent, efter att aktien backat drygt 2 procent på tisdagen trots en stark rapport.

Andra vinnare bland storbolagen var Electrolux och Atlas Copco. Ericsson och Swedish Match gick mot strömmen och backade 0,8 respektive 0,5 procent.

Astra Zeneca handlades upp 1,6 procent. Vd:n Pascal Soriot sade i en intervju med Svenska Dagbladet Näringsliv att bolagets rapport för det tredje kvartalet är att betrakta som en "milstolpe". Bolagets nya produkter tar fart, Kina går mycket bra och nya kvartalsrapporten kommer visa på en tydlig tillväxt, menar vd:n

Industrikoncernen Trelleborg levererade ett justerat rörelseresultat om 1.133 miljoner kronor, 5 procent över snittet i Infront Datas prognossammanställning. Bolaget varnar dock för förluster inom affärsområdet Offshore & Construction även under det fjärde kvartalet. Aktien steg 1,5ctt procent.

CTT rusade 10 procent. Tredje kvartalets omsättning och resultat var de hittills bästa för ett kvartal för CTT och bolaget guidar för ännu högre omsättningsnivå det fjärde kvartalet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST