Stark rapport får skogsbolaget att rusa

Skogsbolaget SCA:s aktie får gott betyg av marknad och analytiker för tisdagsmorgonens kvartalsrapport.

Stockholmsbörsen handlades något ryckigt på tisdagsförmiddagen i linje med de ledande Europabörserna. USA-börserna sjönk på måndagenskvällen, men väntas delvis återhämta sig i eftermiddag.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.55 ned 0,2 procent till 1.500 efter att stundtals ha handlats högre. Omsättningen var 1,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Asienbörserna har på tisdagen stigit efter indikationer om ytterligare stöttande åtgärder från kinesiska myndigheter samt att USA:s president Donald Trump sagt att han förutspår ett "fantastiskt avtal" med Kina om handeln.

Autoliv sjönk dock tillbaka 1,8 procent efter måndagens fordonsrally som kom med stöd av att Kina överväger att halvera skatten vid bilköp.

Skogsbolaget SCA steg 1,5 procent under hög börsomsättning efter att ha redovisat ökad vinst, försäljning och marginal. SCA hade god efterfrågan inom alla affärsområden samt en gynnsam valutakursutveckling.

"Det var en bra rapport, med en högre ebitda-resultat än jag räknat med. Att Östrand utvecklas enligt plan sopar också undan en del av den oro som kanske funnits kring projektet", sade Mikael Jåfs, svensk analyschef på Kepler Cheuvreux, till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien vände däremot ned och var vid lunchtid ned 3 procent.

Hygienavknoppningen Essity var också högt omsatt inom OMXS30 sedan DNB Markets höjt sin rekommendation till köp. Efter en initial uppgång var dock aktien oförändrad.

SKF gick svagast av OMXS30-bolagen med en nedgång på 2,5 procent. Tyska Schaeffler, som konkurrerar med SKF, har sänkt sina prognoser med hänvisning till svaghet i Kina.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca avancerade 0,6 procent efter att ha sålt vissa rättigheterna rörande Nexium. En annan storbolagsvinnare var Swedish Match som steg 1,8 procent.

First North-bolaget Enorama Pharma klättrade 33 procent efter att ha fått tillstånd av Läkemedelsverket för införsel och hantering av cannabis. Bolaget kan nu inleda arbetet med att utveckla ett medicinskt cannabistuggummi.

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta steg 5,6 procent. Danske Bank höjde häromdagen sin rekommendation till köp.

Stockholmsbörsen utreder hur bostadsutvecklare som JM och Peab gör så kallad vinstavräkning. Bolagen redovisar vinster långt innan pengarna flyter in, skriver SvD. Kursutvecklingen i sektorn var blandad på tisdagen.

Epiroc har förvärvat en del av ett amerikanskt bolag som tillhandahåller teknologiska lösningar för autonom drift av gruvfordon, ett av de framtidsområden som är i fokus bland gruvutrustningsföretagen. Epiroc steg inledningsvis, men sjönk senare något.

Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson har köpt aktier för närmare en halv miljon kronor i biometribolaget. Aktien ökade 3,4 procent.

Carnegie har höjt sin rekommendation för Lundin Petroleum till köp från sälj. Aktien lyfte 2,6 procent.

Sensori kommer inom tre veckor att överklaga Läkemedelsverkets beslut att förbjuda bolagets tinnitusplåster Antinitus som blev känt via media på måndagseftermiddagen och fick Sensori-aktien att rasa 44 procent. På tisdagen har aktien dock rasat ytterligare 40 procent.

Scout Gamings riktade nyemission på måndagskvällen tecknades av bland andra Swedbank Robur Ny Teknik som därefter äger 8,9 procent. Teckningskursen per ny aktie var 47 kronor, bara strax under måndagens stängningskurs. Aktien klättrade på tisdagen 10 procent till 51:80 kronor.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST