Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Löfven ger upp försöken att bilda regering

Det finns inga förutsättningar att bilda en regering, menar Stefan Löfven.

Stefan Löfven har meddelat talmannen Andreas Norlén att det just nu inte finns några förutsättningar för honom att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. 

Det uppger den socialdemokratiska partiledaren, vars sonderingsuppdrag efter två veckor löpte ut under måndagen, vid en pressträff. 

Mycket tyder nu på att en tredje partiledare skulle kunna ges ett försök – en chans som enligt spekulationer kan gå till Annie Lööf, som tillsammans med Liberalerna står mest i mitten i det politiska landskapet. Därmed kan man undvika de kniviga svekdebatterna, men det finns också vissa hinder:

”Det blir ju en ganska svag regering, de skulle tvingas ha täta kontakter och förhandlingar med flera andra partier inför varje beslut”, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, som forskar om regeringsbildning till Dagens Industri.

Stefan Löfven säger sig vara beredd att återuppta försöket att bilda regering och han uppger att en blocköverskridande regering fortfarande är att föredra. 

Talmannen har kallat alla partiledare till möte under dagen. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.