Fotograf: AP Photo/Kerstin Joensson

Angela Merkel avgår som partiledare

Hon kommer även avstå från att söka några nya politiska poster efter 2021.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte att ställa upp till omval som partiledare för CDU i december och inte heller som förbundskansler i ytterligare en mandatperiod i valet 2021. Hon är dock redo att fortsätta som förbundskansler till valet 2021.

Det sade hon vid en presskonferens på måndagen, enligt Reuters och Bloomberg News.

Hon sade att det är "dags att öppna ett nytt kapitel".

CDU:s valresultat i delstatsvalet i Hessen på söndagen var en besvikelse och resultatet kunde ha blivit bättre om det inte varit för situationen på federal nivå, enligt Merkel.

Hon sade att söndagens val var "en vattendelare" för CDU och att det inte bara går att fortsätta som vanligt.

Merkel sade att hon tar ansvar för vad som hänt sedan valet till förbundsdagen förra året och att regeringen "har förlorat sin trovärdighet".

Förbundskanslern sade att hon alltid velat lämna sina politiska poster med värdighet.

Hon sade att hon inte kommer att söka några nya politiska poster efter 2021 och att hon inte heller kommer att ställa upp som förbundskansler om det blir ett extraval före 2021. Hon anser att regeringskoalitionen bör utvärderas när halva mandatperioden gått och att hennes beslut att nu meddela att hon inte ställer upp för omval görs för att låta regeringen fokusera på sina uppgifter.

För egen del sade hon att brexit och spänningarna mellan USA och Ryssland är de två stora frågorna för henne så länge som hon är förbundskansler.

Merkel avböjde att backa någon av de CDU-medlemmar som nu vill efterträda henne på partiledarposten.