Fotograf: Adrian Schwarz

Framtiden är förarlös – så påverkas bostadspriserna och resten av ekonomin

Lägre bostadspriser i city, goda tider för krogar och bryggerier, färre döda i trafiken – och en blomstrande mediebransch. Det kan bli några av effekterna av framtidens förarlösa, elektrifierade och delade bilar.

"Bilar som inte har möjligheten att köra automatiskt kommer i framtiden att ha ett negativt värde. Det kommer att vara som att ha en häst, du kommer bara att äga en sådan bil för dess sentimentala värde”, sade elbilstillverkaren Teslas grundare och vd Elon Musk vid ett investerarsamtal för två år sedan.

Tre samverkande trender är på frammarsch inom fordonsindustrin: fram­tidens bilar blir självkörande, elektriska och kommer att delas mellan konsumenter menar analytiker och banker som samtidigt spår att en enorm marknad öppnar sig.

Många ser Tesla som en fanbärare i utvecklingen och förra våren passerade bolaget General Motors och Ford i börsvärde.

Men det råder knappast någon brist på konkurrens från traditionella biltillverkare. Både General Motors och Ford hårdsatsar, liksom även Volkswagen, Toyota, Renault, Volvo och Peugeot.

De har dessutom sällskap av tech­företag som Apple, Google och Uber som har en fördel genom sin erfarenhet av att utveckla mjukvara och genom enorma kassor som de kan satsa på områden utanför kärnverksamheten. Apples vd Tim Cook har beskrivit förarlösa bilar som det största av alla AI-projekt och en kärnteknologi för Apple.

Redan i dag rullar självkörande bilar i liten skala i flera städer i världen. Men följderna av kapplöpningen sträcker sig långt bortom själva fordonsindustrin.

Läs hela caset om hur förarlösa bilar ritar om ekonomin på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

  • Branscherna som vinner och förlorar när vi släpper ratten

Så påverkas...

  • Bostadspriserna
  • Städerna
  • Arbetsmarknaden
  • Flyget
  • Underleverantörer

 

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST