Ica rapportrusar - "stark ökning av kunder"

Icas rapport för tredje kvartalet välkomnas på börsen. Vid 09.20-tiden på torsdagen var Ica-gruppens aktie upp drygt 10 procent.

Håller kursrörelsen i sig är det den starkaste uppgången på en dag sedan den 13 oktober 2008 då ICA rusade 15,3 procent, enligt Finwire.

De senaste två kvartalen har lönsamheten i framförallt Icas svenska del varit en besvikelse. Valuta, råvaror och logistik har pressat marginalerna. Men i det tredje kvartalet ser det bättre ut och Icas vd Per Strömberg är nöjd med utvecklingen.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi ser framförallt en fortsatt stark ökning av kunder och det är det som i grunden driver vår affär", säger Per Strömberg som inte vill ge några prognoser för marginalutvecklingen för kommande kvartal.

"Vi har ett program att komma tillbaka och det tycker jag att vi ser resultat av i det tredje kvartalet", säger han till Direkt och tillägger:

"Det var en del basala förändringar som vi behövde fixa till, bland annat valutakorrigeringen, men vi ser också att de nya satsningarna online och vårt sätt att bearbeta kunderna fungerar bra."

Under det andra kvartalet tyngdes resultatet av höga logistikkostnader till följd av stora volymvariationer och brist på chaufförer, och enligt Per Strömberg borde det värsta nu vara över.

Läs mer: Analys: Ica:s digitala dilemma – klarar butikskungarna steget ut på nätet?

"Den här ryckigheterna på volymerna har normaliserats men det är klart att de höga bränslepriserna och bristen på chaufförer kommer att finnas kvar", säger han.

Icas e-handel fortsatte att växa i det tredje kvartalet, upp 40 procent jämfört med samma kvartal förra året, vilket är nödvändigt för att Ica ska få täckning för de kostnader som bolaget tagit i e-handelslagret.

"Totalt sett har vi 260 butiker som jobbar med e-handel och den siffran fortsätter att öka. Ser vi till antalet anslutna butiker till e-handelslager så är det 50 butiker, så även där har vi en stark tillväxt. Generellt går e-handeln väldigt bra", säger Per Strömberg.

När har tillräckligt många butiker anslutit sig för att täcka kostnaderna för e-handelslagret?

"Vi ger ingen exakt prognos, men vi ser en positiv utveckling och vi behöver en kritisk massa men det kommer att ta ett antal kvartal till."

Icas tredje kvartal:

Omsättningen uppgick i det tredje kvartalet till 20.730 miljoner kronor (19.869) och rörelseresultatet till 1.040 miljoner (1.004).

Enligt Infront Datas sammanställning av två (!) analytikers estimat väntades ett rörelseresultat på 995 miljoner kronor.

Bra försäljningsutveckling, neutraliserad valutapåverkan och en väsentligt högre vinstdelning, som visar att resultatnivån i de stora Ica-butikerna har förbättrats utgör tydligt positiva inslag", säger vd per Strömberg i rapporten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST