Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Börsen: Ica stor vinnare i intensiv rapportflod

Stockholmsbörsen svarade under torsdagsförmiddagen för en spektakulär vändning.

Efter att ha inlett lägre i kölvattnet av onsdagens ras i New York hämtade sig index raskt och noterades vid lunchtid på plus. Stöd kom bland annat från den indextunga banksektorn, som gick starkt.

En titt på USA-terminerna ger vid handen att även New York kan komma att hämta sig senare under dagen.

Strax efter 12.30 var OMXS30-index upp 0,3 procent till 1.505 och aktier för 8,4 miljarder kronor hade samtidigt omsatts på Stockholmsbörsen.

Rapportperioden för tredje kvartalet nådde sin klimax på torsdagen och bland vinnarna fanns för dagen SEB, ICA och Alfa Laval medan ABB, Epiroc, Lundin Mining och Veoneer backade på sina delårssiffror.

Ica bjöd på en okaraktäristiskt stor kursrörelse då aktien rusade 10,4 procent. De senaste två kvartalen har lönsamheten i Icas svenska del varit en besvikelse men i det tredje kvartalet såg det bättre ut, sade vd Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer: Ica rapportrusar - "stark ökning av kunder"

SEB steg 3,9 procent sedan rörelsevinsten på 5,6 miljarder kronor varit 4 procent över snittestimatet i Infront Datas analytikerenkät. En av bankens rivaler, Swedbank, steg också rejält och lyfte 2,3 procent medan Handelsbanken var i stort sett oförändrad och Nordea för dagen backade lätt.

Även Alfa Laval lyfte och var upp 4,2 procent. Verkstadskoncernens orderingång växte med 27 procent organiskt och var tydligt högre än snittestimatet. Bolaget spår dessutom en något högre efterfrågan fjärde kvartalet jämfört med det tredje.

En av dagens största vinnare var spelbolagsunderleverantören Net Ent, som stärktes 9,3 procent efter att tidigare under dagen som högst ha varit upp nästan 17 procent.

Sämre gick det för ABB, som kom in lägre än snittestimatet såväl avseende orderingång som ebita-resultat. Bolaget gav inga nya besked om sin framtida struktur. Aktien backade 2,7 procent.

Gruvbolaget Lundin Minings kvartalsresultat före skatt var 21 miljoner dollar, klart lägre än Infront Datas snittprognos på 70 miljoner. Bolaget justerar ned sin zinkproduktionsprognos för 2018 och flaggar också för förseningar vid ett zinkexpansionsprojekt. Aktien föll 4 procent.

Bostadsutvecklingsbolaget JM:s rörelseresultat landade på 411 miljoner kronor. Antalet sålda bostäder var lägre än förväntat i kvartalet enligt analytiker och aktien sjönk 5,4 procent.

Gruv- och infrastrukturutrustningsbolaget Epiroc, en avknoppning från Atlas Copco, visade vinst och orderingång som var lägre än ett snitt av analytiker hade räknat med. A-aktien handlades ned 4,2 procent på beskeden.

Ögonsensorföretaget Tobii redovisade ett rörelseresultat på -60 miljoner kronor, trots en omsättningsökning från 250 till 313 miljoner kronor. Området Tobii Pro var en besvikelse med låg tillväxt och ett klart lägre resultat än tidigare. Aktien svarade med att dyka drygt 13 procent.

Andra rapportförlorare var Scandic, som tappade 6,4 procent, och Dometic som backade hela 12 procent. Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, visade upp en organisk tillväxt på 1 procent vilket var klart under förväntade 3,6 procent enligt Infront Datas sammanställning.

Nokias rapport innehöll lägre marginaler än väntat enligt snittestimatet från Infront Data, medan omsättningen däremot var snäppet bättre än väntat. Aktien rörde sig måttligt och var drygt 1 procent lägre.

Polymertillverkaren Hexpol visade vid lunchtid upp ett rörelseresultat på 527 miljoner kronor för tredje kvartalet - en ökning med 12 procent från motsvarande period i fjol. Aktien var före rapporten upp nästan 4 procent, men detta vände efter publiceringen till ett minus på 1 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, en avknoppning från Autoliv, gjorde före skatt en förlust på 70 miljoner dollar för det tredje kvartalet och meddelade att såväl omsättnings- som lönsamhetsmålen försenas. Aktien föll närmast handlöst på rapporten och handlades nästan 18 procent lägre.

Utanför rapportströmmen backade Astra Zeneca 4 procent och aktien var därmed svagast i OMXS30. Hälsovård var för dagen den klart svagaste branschen i Stoxx Europe 600, där sektorn sjönk omkring 2 procent.

Energilagringsbolaget Saltx Technology rasade drygt 36 procent efter att ha flaggat för osäkerhet kring företagets "Suncool-order" i Ghana.

På rekommendationsfronten har DNB Markets höjt sin rekommendation för Kungsleden till köp från behåll, vilket bidrog till att aktien avancerade 2,5 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST