Tillväxtguru djupt bekymrad över Stockholmsfixeringen: Vi måste skapa högskolor, flygplatser och snabbtåg med nära koppling till företagen ute i landet

Högskolor, flygplatser och snabbtåg i nära anslutning till företag utanför storstäder. Det är receptet på hur vi kan vända att Sverige har lägst BNP-tillväxt per capita i Europa. Det hävdar Fortnox-vd:n Nils Carlsson, som var en av driftkrafterna bakom hur Europolitan – idag Telenor Sverige – blev ett mångmiljardbolag. Regeringens f d omställningsman Lars Jeding är inte lika säker på att hela Sverige måste leva.

Nils Carlsson är en tillväxtguru.

Förutom att han redan som 25-åring satt på Europolitan i hemstaden Karlskrona och sade ja eller nej till investeringar på hundratals miljoner kronor är han efter en rad andra tunga uppdrag på alltifrån Netbooster, Electrolux och Eniro numera vd för snabbväxande Fortnox.

Det noterade Växjöbolaget utvecklar webbaserad bokföring och fakturering, har 230 anställda och siktar på att fördubbla personalstyrkan inom fem år.

Han är djupt bekymrad över att Sverige visar lägst BNP-tillväxt per capita i Europa och hävdar att Stockholmsfixeringen är boven i dramat.

”Det mesta av riskkapitalet går dit. Riksdag och departement måste skapa incitament för privata aktörer att ta på sig större glasögon och titta på etableringar i hela Sverige – inte bara i storstadsregioner.”

Han tycker att VA:s Superföretag och DI:s Gasellen är utmärkta exempel på att det trots brist på riskkapital utanför storstäderna finns mängder av framgångsrika bolag där ute.

Han är övertygad om att många skulle kunna göra en Europolitanliknande resa bara regeringen hjälpte till genom nya högskolor och universitet, flygplatser och snabbtåg placerade nära näringslivskluster.

”Då skulle Sverige kunna få fler storstäder. Europolitan fungerade som en startup i Karlskrona, men kunde snart bli framgångsrikt genom symbiosen med Telecomcity.”

Han föreläser ibland för studenter i Växjö om hur allt gick till när Europolitan – i dag Telenor Sverige – blev ett mångmiljardbolag. Och han menar att han inte längre ser samma medvetenhet om att det inte räcker med att utlokalisera myndigheter som Bolagsverket som flyttade till Sundsvall 1980 för att få övriga Sverige att leva.

Förre generaldirektören Lars Jeding, i dag 71 år, var ordförande för regeringens omställningsgrupp på 1990-talet. Han beskriver den som ett unikt experiment att stötta kommuner och regioner som riskerade sin existens genom omvärldens snabba förändringar. Något motsvarande finns inte idag.

Etableringen av företagsparken Soft Center i Ronneby banade till exempel väg för Europolitans etablering i regionen samt Telecomcity.

Ett annat exempel är Söderhamn som enligt Lars Jeding höll på att ”sjunka ned i dyn” tills omställningsgruppen besökte Caterpillars koncernledning i USA och fick grävmaskinsjätten att flytta sin europeiska logistikverksamhet från Bryssel till Söderhamn.

I boken ”Greppet” från 1998 beskrivs hur ett stort antal bolag i Söderhamn såg dagens ljus inom loppet av 18 månader.

Lars Jeding

Lars Jeding var tydlig med att om Söderhamn ville ”fortsätta dansa var man tvungen att hålla igång musiken”, men den tystnade efter 5 år.

I dag menar han att vissa orter fungerade bra, medan andra inte hade den uthållig som krävdes och skönjer liknande tendenser runtom i Sverige. Södertälje är ett exempel.
”Södertälje har haft en betydande industri inom läkemedel och fordon och ligger nära Stockholm. Ändå ser vi stora problem med spänning mellan olika grupper och ökad kriminalitet som följd.”

Han menar att det kan låta fint med slagord som att ”hela Sverige skall leva ” men att det inte finns något självändamål i det och att alla politiker är väl införstådda med att hela Sverige inte överlever.

”Däremot kan vi inte på förhand säga vilka orter som ska leva vidare och vilka som inte ska göra det.”

Arvidsjaur ser han som ett skolboksexempel på hur det går att trolla med knäna.
”Kan Arvidsjaur vända sin dåliga geografiska placering och sitt bistra klimat till sin fördel genom att etablera en större verksamhet som testar bilmodeller under usla väderförhållande borde väl andra kunna hitta på liknande trollkonster”, säger Lars Jeding.

Han efterlyser mer vision och mod hos dagens politiker. Frågan om hur Sverige ska lösa utmaningen om hur det digitala landskapet ska hanteras för att inte fler regioner och orter ska slås ut är långt viktigare än att lägga ned all kraft på olika regeringskonstellationer.

Lars Jeding tror dock inte att ”dagens ängsliga politiker” har den visionära kraft som krävs.
Och Nils Carlsson efterlyser insatser som sträcker sig bortom mandatperioder och säkrar god utveckling för Sverige de närmaste 10–15 åren.

Under sina sju år på Europolitan var han alltifrån produktutvecklingschef till affärsutvecklingschef och efter att bolaget bytt ägare till Vodafone headhuntades han till norska Telenor som lite paradoxalt köptes av Vodafone. Efter att ha fått nog av ”storbolagspolitiken” gick han till en pionjär inom e-handelsstrategier – franska Netbooster – där köpet av ett digitalt marknadsföringsbolag i Cornwall etsat sig fast i minnet.

”Fem droppande våtdräkter hängde utanför kontoret då jag besökte bolaget första gången och tänkte ’här gör man väl inget annat än att surfa’. Men det visade sig vara otroligt kunniga personer som placerat bolaget i the middle of nowhere för att via den energi passionen för surfing gav åstadkomma storverk inom sin andra passion – företaget.”

Precis på samma sätt är han övertygad om att bolag utanför storstäder kan få medarbetare som likt rena fans ser företaget som en extrafamilj.

”Min bedömning är att du i jämförelse med ett bolag i Kista kan behålla dina medarbetare 2 år längre ute i landet.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.