Fotograf: Dan Taylor

Världens börser faller – men Tesla rusar 12%

Tesla trotsar världens börsfall. 

De ledande New York-börserna återhämtade sig något under tisdagskvällen efter kraftiga nedgångar inledningsvis. Flera stora industribolag, däribland Caterpillar, Paccar och 3M, pressades efter rapporter. Tesla och McDonald's, däremot, gick starkt.

Vid stängning hade Dow Jones storbolagsindex sjunkit med 0,5 procent till 25.191. Det bredare S&P 500 hade backat 0,6 procent till 2.741, medan teknikorienterade Nasdaq var ned 0,4 procent till 7.438.

Sektorsvis steg fastigheter mest, med en uppgång på 0,7 procent medan energi sjönk 2,7 procent.

Tesla rusade hela 12,7 procent sedan Citron Research, som tidigare varit negativt inställd till elbilstillverkaren, bytt fot inför onsdagens kvartalsrapport. Analyshuset menar bland annat att Model 3 "bevisligen har blivit en succé".

Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, sjönk 7,6 procent trots att bolaget infriade analytikernas förväntningar vad gällde resultat och försäljning. Bolagets guidning för återstoden av året ansågs dock svag.

Caterpillar drog även med sig sektorkollegor som Deere och Cummins i fallet.

Snabbmatsjätten McDonald's överträffade Bloomberg News konsensus med resultatet för det tredje kvartalet, medan försäljningen i jämförbara restauranger var något lägre än väntat. Aktien steg 6,3 procent.

Lastbilstillverkaren Paccar rapporterade en vinst per aktie som var något över förväntan, men aktien backade drygt 5 procent.

Industrikonglomeratet 3M stod för en riktig rapportmiss. Såväl resultat som intäkter var under förväntan och bolaget sänker även helårsprognosen. Aktien var ned 4,4 procent.

Desto bättre utvecklades teleoperatören Verizon, som steg 4,1 procent efter att rapporterat ett något bättre resultat än väntat innan öppning.

Mediabolaget Netflix, som ett tag var ned 3,5 procent återhämtade sig och stängde upp 1,1 procent. På måndagen meddelades att bolaget säljer obligationer för 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 18 miljarder kronor.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 3 punkter till 3,17 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST