Svenska mångmiljardärer hemliga investerare i doftjätten

Syskonen Rausing blir storägare i doftjätten.

Tetra Pak-syskonen Kristen, Finn och Jörn Rausing – som legat i toppen av Veckans Affärers miljardärslista, har under de senaste två åren byggt upp en position på 20 procent i International Flavors & Fragrances, IFF. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Andelen har gjort syskonen till största ägare i IFF, som är världens näst största tillverkare av dofter och smakämnen.

Ägandet i IFF är via Haldor Foundation i Lichtenstein som i sin tur kontrollerar en fond från Singapore, Winder Investment. Denna fond har sedan 2016 byggt upp innehavet i IFF för 2,5 miljarder dollar.

Mysteriet om vem som kontrollerar Winder Investment har fått investerare och analytiker att gissa i minst ett år, enligt nyhetsbyrån.

En talesperson för Rausing-familjen har bekräftat att syskonen är förmånstagare till Haldor och tillade att fondens investeringar är frikopplade från Tetra Laval. Talespersonen ville inte kommentera Haldors investeringar i Winder eller andra konsumentbolag till Reuters.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.