Michael O'Leary, Ryanairs vd

Ryanairs vd vevar igen: SAS eller Norwegian går i konkurs i vinter

Flygindustrin är på väg in i en lång nedåtresa och konkurrenterna SAS eller Norwegian kan gå i konkurs, säger Michael O'Leary, Ryanairs vd, i samband med bolagets delårsrapport.

SAS eller Norwegian kan komma att gå i konkurs under den kommande vintern. Det säger Ryanairs vd Michael O'Leary i en kommentar efter bolagets delårsrapport, enligt Bloomberg News.

Enligt Michael O'Leary kommer det för flygbolagen att bli en "bister" vinter, med en kombination av stigande oljepriser, fallande biljettpriser och överkapacitet i Europa.

"Vi ser en vinter präglad av prisfall. Du kommer att se konkurser i vinter, när vi kommer in i vad som lär bli en fyra-fem år lång nedåtresa för industrin", sade Michael O'Leary till tv-kanalen CNBC.

Vad gäller Norwegian har Ryanair-vd:n flera gånger tidigare förutspått konkurs, senast för bara en månad sedan. För SAS del är det enligt danska Ritzau dock sannolikt första gången Michael O'Leary offentligt förutspått en snar konkurs.

Ryanairs delårsrapport:

Lågprisflygbolaget redovisar ett rörelseresultat på 934 miljoner euro för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019, som löper från och med april till och med mars, att jämföra med 1.016 miljoner euro förra året.

Det framgår av rapporten. Omsättningen landade på 2.759 miljoner euro under kvartalet mot 2.515 miljoner förra året.

Ryanair upprepar att nettoresultatet under det brutna räkenskapsåret 2018/2019 ska landa i intervallet 1,10-1,20 miljarder euro, en prognos som sänktes i början av oktober.

Läs även: Norwegian faller efter hård dom från Danske Bank


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST