Fotograf: Magnus Hjalmarsson Neidemann/TT

Rally på Kinas börser – största uppgången på två år

Asienbörserna fick bränsle av att indexen i Kina fortsatte sitt rally under måndagen, efter att under fredagen ha lyfts av signaler om stimulanser.

Kinesiska Shanghai Composite Index hade vid 7.30-tiden rusat 4,6 procent, vilket är den största uppgången sedan i mars 2016. Shenzhen-indexet gick upp 5,3 procent och Hongkongbörsens Hang Seng steg 2,5 procent.

Optimism spred sig efter att policyansvariga i Kina agerat verbalt på fredagen för att stötta förtroendet, i spåren av börsnedgångar och oro för aktiebelåning.

Bland annat sade PBOC-chefen Yi Gang att den senaste tidens oro på aktiemarknaderna orsakats av investerarförtroendet och att aktievärderingen inte är i linje med ekonomiska fundamenta. Myndigheterna studerar sätt att lätta på företagens finansiella svårigheter och stötta icke-statliga företag. De kommer också att använda penningpolitiska verktyg för att stötta bankernas kreditexpansion.

Uttalandena kom efter att statistik tidigare under fredagen visat att Kinas BNP ökade 6,5 procent i årstakt under tredje kvartalet, vilket var lägre än väntade 6,6 procent. Det var lägre än andra kvartalets 6,7 procent och den lägsta tillväxttakten sedan första kvartalet 2009.

Kinarallyt raderade ut tidigare nedgångar i de andra indexen. Tokyobörsen vände uppåt och hade stigit 0,5 procent.

Sydkoreanska Samsung och japanska NEC ska inleda ett samarbete inom 5G, enligt källor. Samsung gick ned 0,6 procent medan NEC stärktes 2,3 procent.

Teleoperatören China Unicom gick upp med 2,5 procent efter att ha kommit med preliminära siffror för årets första nio månader. Intäkterna väntas ha stigit 6,5 procent och nettoresultatet spås ha dubblats.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

================================

MSCI Asia Apex 50 +1,5%

================================

Nikkei 225 +0,5%

Hongkong Hang Seng +2,5%

Kinas Shanghai Comp +4,6%

Kinas Shenzhen Comp +5,3%

Taiwan Taiex +0,6%

Sydkorea Kospi +0,2%

Indien BSE Sensex 30 +0,2%

Singapore Straits +0,4%

Australia S&P/ASX200 -0,6%


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST