Fotograf: Janerik Henriksson / TT

SEB dras in i enorm europeisk skattehärva

Svenska storbanken SEB är involverade i ett brottsmisstänkt skatteupplägg i Tyskland där man agerat som finansiär.

En granskning av SVT och TT i samarbete med journalistnätverket Correctiv visar hur SEB kom att finansiera en avancerad aktieaffär som blåste de tyska skattebetalarna på en miljard kronor.

Det handlar om att banken bidrog med upp emot fem miljarder kronor i kortlån till två aktiemäklare i Dubai som ville genomföra en så kallad "Cum-Ex", det vill säga en aktieaffär där man undviker betala skatt genom att återkräva skatt som inte är betald.

Upplägget är sådant att man låter banker köper upp aktier inför en utdelning och gör därmed dem till pliktiga för kapitalbeskattningen. Men när det handlar om utländska banker kan man via olika upplägg kräva tillbaka skattepengarna.

Det var just vad som utspelade sig 2010 när SEB-chefen i Tyskland accepterade upplägget med krav på att SEB skulle ha en vinstandel på motsvarande två procent av utdelningen. Det motsvarar drygt 70 miljoner kronor i vinst för banken.

SEB förnekar uppgifterna och har i ett mejl skrivit att man gjort affärer i "enlighet med gällande lagstiftning och regelverk" och att banken "inte erbjudit så kallade Cum-x affärer", skriver SVT.

Granskningen har också visat att denna lilla grupp av finansmän tillsammans med advokater och flera storbanker har kommit åt europeiska skattemedel på minst 70 miljarder kronor. Praxisen har pågått under minst ett årtionde.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST