Oliver Pechter Fotograf: Pexels/Andreas Elgstrand

Krönika: Kommer du ihåg millennials? Nu är det dags att prata om deras barn – möt generation Alpha

Millennials – generationen som byter jobb lika ofta som deras föräldrar byter kläder och aldrig har ätit en Big Mac. Nu har den första vågen av millennialgenerationens barn just börjat grundskolan. Och de har redan en enorm köpkraft.

Det är sexåringar med Ipad, attityd och hög grad av individualitet. Medan millennialföräldrarna snabbt anpassar sig till ny teknik är deras barn redan en naturlig del av den. Möt generation Alpha.

Här finner vi bland andra amerikanska DJ Khaleds son Asahd, som har ett eget Instagramkonto med 2 miljoner följare, och ett personligt varumärke som kan göra vem som helst grön av avund. Brittiske prins Williams son George ligger långt efter med sina futtiga 20 000 följare.

En studie från Cartoon Network i Australien fann att landets 4–14-åringar genom fickpengar och övrig fiskal stimulans har ackumulerat en köpkraft på miljarder dollar. Den köpkraften sitter just nu och skrollar med små klibbiga fingrar på era surfplattor och mobiler – världens mest tillgängliga och lättanvända konsumtionsplattformar någonsin. Alphabarnen började födas 2010, samma år som Apple släppte sin första Ipad.

Då har vi inte ens börjat tala om deras påverkan på föräldrarnas köpkraft. I USA har millennialföräldrarna en köpkraft på över 200 miljarder och skaffar i genomsnitt 1,3 småbarn vid en snittålder på 36. De är dessutom den mest jämställda generationen någonsin. Adderar du alla dessa faktorer får du föräldrar med mer tid och pengar att spendera på sina barn. Och millennials i USA får ungefär 9 000 barn per dag, enligt Forbes.

Det är australiern Mark McCrindle som myntat uttrycket generation Alpha (ja, hans huvudsyssla tycks föga förvånande vara att ge självgoda TED-talks.)

Han utgår ifrån generation Z – som kommer ha ”sjutton jobb, fem olika karriärer och femton egna hem” under sin livstid – och spinner vidare därifrån.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att visionen av framtida generationer alltid färgas av ”visionären”. Medan Mark McCradle till exempel noterar att generation Z ”använder slangspråk som ’yolo’ och ’cray cray’” står hans barn bakom honom och himlar med ögonen. Även om vi egentligen inte vet något säkert om hur Alphabarnen kommer att leva sina liv och uttrycka sig, så kan vi med säkerhet fastställa att de inte kommer gå runt och säga ”yolo” dagarna i ända.

Med generation Alpha kulminerar förflyttningen från kollektivet till individen som påbörjades av deras paradigmskiftande föräldrar.

Medan definitionen av millennials i hög utsträckning bygger på medelklasspopulationen i västvärlden så kommer generation Alpha definieras av helt andra befolkningsgrupper.

Över 95 procent av kineserna är redan uppkopplade via mobilen. År 2022 kommer 76 procent av Kinas befolkning vara medelklass, enligt McKinsey – millennials som inte längre är begränsade till ett barn per familj, som kommer att tjäna alltmer pengar och vara ännu mer uppkopplade. Det blir alltså många kinesiska Alphabarn med en gigantisk köpkraft i ryggen.

Och när första vågen av generation Alpha når vuxen ålder kring 2034 har Indiens befolkning sprungit om Kina och blivit störst i världen: 1 miljard medelklassindier med en explosiv inkomstökning att gå loss på.

Alphabarnen kommer ha jobb som ännu inte finns – DJ Khaleds son är till exempel just nu influencer (en yrkesgrupp som inte existerade när hans pappa föddes), och han kommer att ha minst fem olika karriärer under sin livstid. Yolo.

Men det slutar inte med Alpha: håll ögonen på generation Beta. Det kommer bli cray cray. 

Ordlista:
Yolo – you only live once.
Cray – crazy.
Cray cray – really crazy.


Oliver Pechter är marketing manager på fintechbolaget Capcito.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.