Darko Pervan 2018 och Darko Pervan 2011 på Veckans Affärers omslag.

Han skrotar miljardinvestering i Klippan som skulle ge 500 jobb: "Måste få konsekvenser att rösta på SD”

Näringslivsprofilen Darko Pervan tog beslutet att skrota en investering på 1,7 miljarder kronor som skulle ha lett till 500 nya jobb. Orsaken är att 30 procent av Klippanborna röstar på SD.

"Jag kan inte som invandrare belöna SD-anhängare eftersom deras politik bygger på att jag inte är välkommen här", säger Darko Pervan vars familj kom till Sverige av en ren slump i mitten på 1950-talet.

Allt började med att pappan som är uppväxt i en välbärgad släkt i Kroatien inte ville ta över familjebolaget, utan hellre arbetade som simtränare på elitnivå.

Då pappa blev sjuk och familjen åkte till Sverige för att hämta hem honom ansåg myndigheterna att åttaårige Darko Pervan skulle sättas i svensk skola och familjen blev kvar. Tur var väl det med tanke på att Darko Pervan gjorde kometkarriär.

Först blev han koncernutvecklare för Tändsticksbolaget på 1970-talet och därefter chef för en division på Perstorp och den drivande kraften bakom att utveckla laminatgolv.
Sedan följde några år som vice vd för aluminiumtillverkaren Gränges innan han bestämde sig att starta eget. Välinge Innovation grundades 1993 och moderbolaget Pervanovo Invest bildades 2002.

"Tarkett var ett av dotterbolagen inom Tändsticksbolaget och laminatgolvet blev en världssuccé. När jag skulle starta eget föll det sig naturligt att satsa på golv."

Häromåret började Pervanovo planera att utöka kapaciteten med ytterligare en storskalig anläggning utöver den i Viken där man plöjt ned 600 miljoner kronor.

För även om verksamheten i Kroatien hunnit gå från 50 till 800 anställda på några år med målet ett par tusen anställda inom ytterligare några år hade verksamheten i Viken nått taket.

"Det blev inte bara jobbigt att få plats med alla lastbilar i Viken, utan vi behövde också tillgång till en HDF-fabrik, och en sådan finns inte i Sverige."

Med målet att hitta ett nytt område på minst 20 hektar yta blev snart Klippan extra intressant.

"Det vanliga är att någon har kapat en del av en större markbit, men i Klippan fann vi ett tillräckligt stort markområde för vår etablering."

Klippan hade också många geografiska fördelar. Kommunen ligger 15 minuter från Perstorp som tillverkar ett bindemedel som är nödvändigt i Pervanovos produktionsprocess, och 30 minuter från huvudkontoret i Viken i nära anslutning till E4:an och dessutom nära Helsingborgs djuphamn.

"Vi ansåg att marken var rimligt prissatt och förde konstruktiva diskussioner med kommunen om hur vi skulle kunna lösa trafikproblemet för att på ett smidigt sätt kunna få upp lastbilarna på motorvägen."

Genom Klippanetableringen skulle Pervanovo också ta ytterligare ett steg närmare det övergripande målet att bli ett av världens ledande golvföretag med en produktionskapacitet på 100 miljoner kvadratmeter i Europa, USA och Asien inom 10 år.
Planerna ändrades efter valet 9 september då det stod klart att 30 procent av Klippanborna röstat på SD.

"Jag kan inte som invandrare belöna SD som inte vill ha mig här. Och beroende på hur det går i nästa val kan jag bli tvingad att förhandla med SD."

Han bedömer att beslutet att skrota Klippansatsningen kostar ett års jobb och massor av miljoner, men anser att det är värt varje förlorad timme och krona för att slippa tumma på sin egen och bolagets värderingar om alla människors lika värde.

Läs Klippans kommunordförandes svar: ”Smart av Darko Pervan att visa att gränsen för profit måste dras någonstans”

"Intäkterna från allt Pervanovo investerar i kommer från alltifrån Kina och USA till Turkiet och vi hissar dagligen utländska flaggor. Dessutom har 15–20 procent av personalen invandrarbakgrund och består av alltifrån duktiga maskinoperatörer till doktorer i träteknik. Med tanke på det kan vi inte investera i ett område där SD dominerar."

Darko Pervan ogillar starkt då en näringslivsprofil som Antonia Ax:son Johnson tycker att man bör öppna för att samarbeta med SD under förevändningen att ändamålet helgar medlen.

"Det var så nazisterna kom till makten. Så hon talar om något som jag aldrig skulle acceptera. Min farmor gömde judar i sin källare med risk för sitt eget liv och det gjorde hon för att hon insåg att något måste göras."


Darko Perván prydde Veckans Affärers omslag 2011, när han och Antonia Ax:son Johnson också var oense, den gången om makten över hans golvföretag.

Han hoppas att det tuffa beslutet att visa att allt inte handlar om ekonomi kan få fler i näringslivet att sätta ned foten.

"Jag hoppas på en debatt om att det får konsekvenser för den som röstar på SD. Vi måste ju agera redan nu för att inte SD ska öka med ytterligare 5 procent nästa val, utan snarare minska."

Så här sa Antonia Ax:son Johnson bland annat till Dagens Industri en dryg vecka efter valet:

”Om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för alliansen.”

I dag svarar hon dock så här till Veckans Affärer:

”Jag har aldrig sagt att jag tycker att Alliansen skall samarbeta med SD. Mina värderingar om människors lika värde, mångfald och öppenhet går alltid före företag eller ekonomi. Något annat gäller inte.”

För Darko Pervan är den ekonomiska kalkylen enkel.

"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are."

Med bostäder i Helsingborg och Stockholm och dessutom en gård i Västmanland och en vid Söderåsen, har livet på landet fått honom att uppleva alltifrån att telefonen stängs av och vägar inte blir färdiga till att polisen inte ens dyker upp efter inbrott.

"Vi ser en andra urbaniseringsvåg där de som blir kvar på landsbygden missgynnas. Det här är ingen fråga som SD ska lösa, utan något som etablerade partier måste ta itu med."

Darko Pervan anser att en enkel analys ger vid handen att väljare som har röstat på S och M har mer gemensamt än de som befinner sig längst ut på höger- respektive vänsterflanken.

"Det talas om maktpositioner hit och dit, men jag hade hellre sett att S och M gick samman och bildade en stark regering som tar ställning mot ytterlighetspartierna."

Han röstar själv på Moderaterna, men har börjat ifrågasätta sitt val efter vad han ser som Ulf Kristerssons vänsterprassel med SD.

"Partierna måste förstå att Jimmie Åkesson är en ulv i fårakläder."

Han tror att människans flockmentalitet har bidragit till att drygt 17 procent av befolkningen har släppt in ett parti som SD trots att det inte kommer att lösa problemen, utan snarare bara förvärra dem.

"SD vill exempelvis ta Sverige ur EU trots att hela konstruktionen har gjort att det inte blivit några flera världskrig."

Hans recept på hur man ska få bort det missnöjet går ut på att kombinera landsbygdens problem med diskussioner kring moral och etik.

"Vi kan inte bara låta ekonomin avgöra, utan måste fråga oss om vi inte kan förbättra spridningen av servicen i stället för att bara låta landsorten självdö."

Han tycker också att media har ett stort ansvar att få människor att förstå att problemet med det växande gapet mellan landsbygd-storstad inte löses med SD, utan genom samverkan.

Darko Pervan påpekar att den goda tillväxt Sverige har i dag till mångt och mycket beror på den stora arbetskraftsinvandring som skedde på 1960- och 1970-talet.

"De flesta av dessa är assimilerade med det svenska samhället idag. Man får heller inte glömma att fina släkter som Wachtmeister och De Geer har invandrarbakgrund. Ska det här fortsätta får väl kungen snart skickas tillbaka till Frankrike och drottningen till Tyskland. Det här är så galet så att det inte går att sitta tyst."

Löser vi inte problemet med att gapet mellan storstad och landsbygd växer ser han ett worst case-scenario där områden med stora andelar SD-anhängare fullständigt degenerar.

"Medborgare som inte röstar på SD måste våga tala med sina grannar som gör det och ifrågasätta vad de håller på med. Vårt Klippanbeslut är både bra och dåligt. För det blir knappast bättre av att vi inte etablerar oss där..."

Så byggde Darko Pervan sin förmögenhet:

Han drog igång sitt första bolag Välinge med målet att lösa problemet att den tidens spångolv reste sig så fort det kom vatten mellan fogarna. Han lyckades fuktsäkra golven, men fick inte till limningen och insåg han att det var läge att satsa på en mekanisk fog. Det så kallade klickgolvet var fött.

Pervanovo sålde sin licens på teknik och blev snart världsledande inom klickgolv – sedan starten för 25 år sedan det gett cirka 10 miljarder i licensintäkter. Men då den sortens patent endast gäller i 20 år beslöt sig Pervanovo även för att via så kallad pulverteknik gå från att bara tillverka fogar till hela golvskivor med trä som bindemedel. Sedan 2015 producerar man också hela golv på egen hand.

Sedan en tid arbetar Pervanovo även med en klickteknik för möbler där 30-talet företag redan har hunnit köpa licens.

Kommunstyrelsens ordförande i Klippan svarar på Pervanovos beslut att dra tillbaka sina investeringsplaner i kommunen: ”Smart av Darko Pervan att visa att gränsen för profit måste dras någonstans”

Veckans Affärer har också sökt SD för en kommentar men har ännu inte fått något svar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST