Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian Fotograf: Tomas Oneborg/TT

Gardell: Börssättningen är överdriven

Marknaden oroas för närvarande av bland annat geopolitik, men överlag ser läget okej och reaktionerna är överdrivna, anser Christer Gardell i en intervju med DI TV på torsdagen.


Den senaste tidens sättning på börsen är överdriven.

Det sade Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian, i en intervju med DI TV på torsdagen.

Vid sättningar kommer automatiskt rätt mycket aktier ut till försäljning när exempelvis hedgefonder tar bort riskexponering och garantiprodukter skyfflar ut aktier på marknaden. I ett läge när köparna samtidigt är försiktiga blir det nästan alltid ett för stort tryck nedåt, resonerar Christer Gardell.

Enligt finansmannen oroas marknaden för närvarande av bland annat geopolitik. Om man tittar på ekonomiska fundamenta har bilmarknaden visserligen haft lite sättningar, men överlag ser läget rätt okej ut och reaktionerna är överdrivna, anser Gardell.

Beträffande värderingen av världens börser framhåller han att det senaste decenniets börsuppgång främst har drivits av USA medan resten av världen inte har gått särskilt bra. Det är lätt att den amerikanska börsen, där en del tillväxtaktier inom bland annat teknikområdet har gått starkt, dominerar det synsätt man har.

"Men börserna utanför USA har gått rätt dåligt de senaste tio åren och multiplarna är inte särskilt ansträngande", sade Christer Gardell som anser att det är svårt att få ihop kalkylen att börsen skulle vara för högt värderad.

Angående den senaste tidens penningtvättsutredningar anser han att det är förvånansvärt stora belopp som kommer fram.

"Det var inget vi hade koll på", sade Christer Gardell vars bolag Cevian hade ett innehav i Danske Bank under ett antal år, men som sålde aktierna innan skandalen briserade.

Enligt Christer Gardell har penningtvättsskräck nu satt sig som en våt filt runt hela banksektorn.

"Nu kan man handla bankaktier på rätt så låga multiplar", sade finansmannen som tror att marknaden kan ha överreagerat.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST