Börje Ekholm, vd för Ericsson sedan januari 2017 Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Ericsson överraskar med miljardvinst – men flaggar också för böter

Efter några svaga år har Ericsson stigit rejält på börsen under 2018 och överraskat med flera starka delårsrapporter. Under torsdagen slog telekombolaget marknadens förväntningar på nytt.

Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 3,8 miljarder kronor för det tredje kvartalet 2018. Det var över genomsnittet av 19 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, som låg på ett justerat rörelseresultat på 2,41 miljarder kronor.

Vid 09.10-tiden hade Ericsson stigit omkring 3 procent på Stockholmsbörsen.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 7,0 procent, mot snittestimatet om 4,8 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev 3,2 miljarder kronor, mot snittestimatet 0,84 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 53,8 miljarder kronor för perioden.

Rapporten ger även en uppdatering kring satsningen på 5G. Det starka intresset för 5G bland kunderna ger gradvis ökade kostnader för fälttester.

"Vi förväntar oss att kostnaderna är fortsatt höga åtminstone under de kommande 12-18 månaderna, vilket är inräknat i lönsamhetsmålet på minst 10 procent för 2020", skriver Ericssons vd Börje Ekholm i delårsrapporten.

Bolaget fortsätter att investera i sin 5G-klara portfölj för att göra det möjligt för kunderna att migrera till 5G på ett effektivt sätt.

Börje Ekholm konstaterar att det finns ett starkt momentum på den globala 5G-marknaden och ledande marknader rör sig framåt.

"Den globala marknaden för radionät håller på att återhämta sig efter flera års negativ tillväxt, och våra investeringar inom FoU har positionerat oss väl för att dra fördel av denna utveckling", skriver han i vd-ordet.

Ericssonchefen påpekar dock att det återstår mer arbete för att nå tillfredsställande resultat inom samtliga delar av bolagets verksamhet.

"Vi är fortsatt övertygade om att vi kommer att nå vårt långsiktiga mål på minst 12 procent rörelsemarginal bortom 2020", skriver Börje Ekholm.

I rapporten flaggar telekombolaget även för att "betydande" åtgärder kan vänta i den process bolaget sedan 2013 befinner sig i med den amerikanska finansmyndigheten SEC och amerikanska justitiedepartementet, DOJ, gällande regelefterlevnad. 

Ericsson skriver att bolaget har identifierat fakta som är relevanta för undersökningen och dessa har vidarebefordrats till myndigheterna.

"Även om det inte går att avgöra hur länge diskussionerna kommer att pågå, tror vi baserat på de fakta vi delat med myndigheterna att de troligen kommer att resultera i monetära och andra åtgärder", skriver Ericsson vd Börje Ekholm i rapporten.

"Omfattningen av dessa åtgärder går inte att bedöma nu, men de kan komma att bli betydande", fortsätter han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST