Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Ericsson och Tele2 stiger medan banker tynger

Stockholmsbörsen fick stöd av starka rapporter och steg svagt på torsdagen. De båda telekombolagen Ericsson och Tele2 kickade i gång rapportsäsongen med besked och steg. De fyra storbankerna handlades däremot på minus. Ute i Europa var det även mindre uppgångar på de större börserna.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 13:30-tiden upp med 0,5 procent till 1.556. Omsättningen nådde 7,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Ericsson var i fokus efter att ha rapporterat för det tredje kvartalet. Telekombolaget visade högre omsättning och klart högre justerad rörelsemarginal än väntat.

Det starka resultatet vägde tyngre i vågskålen än en uppdatering om konsekvenser rörande ett betydande belopp kring den pågående processen med amerikanska mydigheter gällande regelefterlevnad.

Handeln i aktien var inledningsvis volatil för att sedan etablera en mer stabil trend med riktning uppåt. Aktien steg cirka 7 procent. Sektorkollegan Nokia drogs med i uppgången och steg med drygt 4 procent.

Bland OMXS30-bolagen tyngde bankerna, där nedgångar sågs för samtliga fyra storbanker. Nordea sjönk mest med nära 2 procent. Enligt finansmannen Christer Gardell har penningtvättsskräck nu satt sig som en våt filt runt hela banksektorn. Finansmannen trodde även att marknaden kan ha överreagerat.

"Nu kan man handla bankaktier på rätt så låga multiplar", sade han i en intervju med DI TV på torsdagen.

Ett annat Gardell-bolag, ABB, uppges jobba med rådgivare för att förbereda en avknoppning av sin kraftnätsdivision, Power Grids. ABB-aktien var upp 1,4 procent.

Bland övriga rapporter märktes en stark rapport från Tele2, den sista före fusionen med Com Hem. Teleoperatören visade högre omsättning och bättre ebitda-marginal än analytikers snittprognos. Bolaget sade att den tuffa konkurrenssituationen på den svenska marknaden stabiliserat sig. Aktien lyfte med 5,7 procent.

Även Com Hem rapporterade om förbättrad ebitda-marginal, vilket bidrog till att aktien lyft med 4 procent.

Det problemtyngda medicintekniska bolaget Getinge kom med en rapport för det tredje kvartalet som visade en svag bruttomarginal som var sämre än analytiker väntat sig. Bolaget avser att sälja den biokirurgiska verksamheten i USA, Atrium Medical, som under senare tid haft problem med skadestånd. Aktien var inledningsvis ned med drygt 3 procent men återhämtade sig snabbt till en mindre nedgång om 0,7 procent.

Bland rapportvinnarna fanns annars nätbanken Avanza som rusade 13,6 procent efter klart förbättrade intäkter och resultat jämfört med för ett år sedan.

Även byggvarukedjan Byggmax steg kraftigt. Bolaget redovisade förvisso sjunkande resultat samt intäkter. Dock var det bättre fart i försäljningen i september och den negativa trenden för Skånska Byggvaror har vänt. Aktien klättrade 13,7 procent.

Bostadsutvecklaren Tobin Properties sänkte återigen sin prognos avseende rörelseresultatet till följd av en svag försäljning och nedskrivning av fastighet. Aktien backade kring 3 procent.

Bland förlorarna fanns verkstadsbolaget Nederman som tappade nära 9 procent efter sin rapport. Rörelseresultatet blev 50,6 miljoner kronor vilket ska jämföras med ifjol då det uppgick till 69,3 miljoner kronor. Vd Sven Kristensson säger i rapporten att det tredje kvartalet var utmanande för bolaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST