Fotograf: Michael Probst/TT

Bankerna i Europabotten på börsen

Den europeiska banksektorn återfinns i botten av regionala index på torsdagen.

Spanska banker tyngs av ett domslut som tvingar bostadsutlånare att betala en skatt som de tidigare har lämpat över på sina kunder. Samtidigt fortsätter den nordiska banksektorn att tyngas av rapporter om eventuella tidigare brister i antipenningtvättsarbetet.

Läs även: SEB dras in i enorm europeisk skattehärva

Strax efter klockan 14 var bank svagast presterande sektor inom Stoxx Euro 600-indexet med 1,3 procents tapp medan indexet som helhet var oförändrat.

Bland enskilda spanska banker tappade Sabadell och Bankia omkring 7 procent. BBVA och Santander, båda med bredare internationell exponering, backade drygt 3 procent vardera.

Att bankerna tvingas betala skatter för dokumentation i samband med att bolåneavtal tecknas ökar tydligt risken för "rättsprocesser mot spanska banker", påpekar Morgan Stanley.

"Det finns 6,5 miljoner utestående bolån i Spanien. Vid antagande om det yrkas om ersättning för hälften av de 4,5 miljoner lån som tecknats under de senaste tio åren talar vi om systemkostnader på mellan 7-9 miljarder euro undantaget räntekostnader", fortsätter investmentbanken som påpekar att en sådan summa är högst materiell.

I Sydeuropa var de italienska bankerna Unicredit och Intesa Sanpaolo mellan 1 och 2 procent ned. Italienska statspappersräntor drar samtidigt uppåt, med tioårsräntan vid 3,60 procent, medan budgetläget är fortsatt ovisst.

Inom det regionala europeiska indexet bidrar även de nordiska bankerna till den svaga utvecklingen för sektorn. De fyra svenska storbankerna är ned mellan 1,2 till 2,4 procent med Nordea i botten. Samtidigt backar Danske Bank ytterligare 1,4 procent i Köpenhamn varpå tappet sedan årsskiftet summerar till 44 procent. Aktiekursen är nere på den lägsta nivån sedan tidigt under 2014.

"Utländska investerare säljer. De säljer på nyhetsflödet och om nyhetsflödet förvärras vet de att 5 procent kan vara borta väldigt snabbt", säger Per Hansen, investeringsekonom på Nordnet i Köpenhamn, till Bloomberg News.

I och med hur Danskes aktiekurs har utvecklats är nu investerare mycket mer oroliga för nyheter som rör penningtvättsfrågor, framhåller SEB-analytikern Per Grönborg.

"Nordea har haft problem flera gånger. Vem brydde sig om när den danska polisen genomförde räder i augusti i fjol? Ingen", säger han till Bloomberg News.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST