Fotograf: TT

Nordea rasar på börsen efter nya penningtvättsmisstankar

Ingen Wall Street-fart i Stockholm - än så länge.

Stockholmsbörsen inledde onsdagen på plus då rapportperioden så smått rullat i gång. Uppgången stöddes av verkstadsbolagen i allmänhet, och Atlas Copco i synnerhet efter positiva signaler från halvledarsektorn. På nedsidan återfanns Nordea sedan Ekobrottsmyndigheten mottagit dokument som påstås visa att banken brutit mot anti-penningtvättslagar.

Vid 9.55-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,2 procent högre till nivån 1.558. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,8 miljarder kronor.

Atlas Copco A avancerade 2,6 procent. Europas största halvledarbolag ASML har kommit med en positiv vinstvarning tack vare stark försäljning. ASML är en kund till Atlas Copco inom området vakuumteknik, ett område där Atlas Copco i sin halvårsrapport skrev att efterfrågan väntades bli något lägre på kort sikt.

Hexagon steg 2,5 procent till 485 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation till köp, från minska, och riktkursen har justerats upp till 568 kronor.

Danske Bank har höj sin rekommendation för Alfa Laval från behåll till köp. Riktkursen anges till 260 kronor. Alfa-aktien steg 2 procent till 232 kronor.

Medierapportering kring penningtvätt satte press på banksektorn. På tisdagskvällen rapporterade Reuters att Ekobrottsmyndigheten mottagit dokument från Hermitage Capital Management som påstås visa att Nordea har brutit mot anti-penningtvättslagar.

Nordea backade 3,4 procent och i sektorn i övrigt sjönk såväl Swedbank som Handelsbanken med 1 procent.

Ny ägardata från Holdings visar att ett bolag, IH Capital HC1, kopplat till Ikea-sfären, köpt 10 miljoner aktier i H&M under det tredje kvartalet. Bortsett från familjen Persson stod IH Capital HC1 för den största ägarmässiga ökningen i H&M under det tredje kvartalet. Posten motsvarar 0,6 procent av aktiekapital i H&M. H&M-aktien steg med marginella 0,2 procent.

Investmentbolaget Investor steg drygt 1 procent till knappt 387 kronor efter att ha redovisat en totalavkastning för det tredje kvartalet på 13 procent. Substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 487 kronor.

Castellum var drygt 3 procent upp efter en rapport med ett bättre förvaltningsresultat än Infronts snittestimat och ett starkt nettoresultat hjälpt av stora fastighetsvärdeförändringar, där bland annat logistikfastigheter gav ett positivt bidrag. Från bolagsledningens sida talades det även om en fortsatt stark kontorsmarknad med fortsatt ökade hyror och en positiv nettouthyrning i samtliga regioner.

Oriflame klättrade närmare 8 procent. Carnegie lyfter fram att värderingen av bolaget är attraktivt efter att kursen nästan halverats sedan i våras. En hög potentiell direktavkastning samt att försäljning och vinst bör ta fart igen under de nästkommande kvartalen talar också för köp.

Mycronic har erhållit en order på en maskritare från en kund i Asien, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Ordern har ett värde i intervallet 30-35 miljoner dollar, uppger bolaget. Aktien var 4 procent upp.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group redovisade på morgonen ett resultat efter skatt på -6,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (14,6), juni-augusti. Vidare meddelar bolaget att tio olönsamma Rizzobutiker ska avvecklas. Aktien sjönk 7 procent.

Zaplox och Idogen föreslår båda företrädesemissioner, om 48 miljoner respektive 60,6 miljoner kronor. Reaktionen på börsen blev rejäla tapp på 17 respektive 28 procent.

Analysfirman Redeye har i en betalanalys inlett bevakningen av radarsensorbolaget Acconeer med ett motiverat värde för aktien på 29 kronor i ett basscenario. Acconeer steg drygt 7 procent till 26 kronor.

Efter de europeiska börsernas stängning riktas fokus mot FOMC:s protokoll från det senaste räntemötet, vilket publiceras klockan 20 på onsdagen. Protokollet har hamnat i lite extra fokus i takt med att USA:s president Donald Trump fortsatt att kritisera Fed för räntehöjningspolitiken.

Ett urval av dagens makro:

- Storbritannien: KPI, PPI september kl 10.30

- EMU: KPI (def) september, byggproduktion aug kl 11.00

- USA: bostadsbyggande september kl 14.30

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST