Fotograf: Marcus Ericsson/Håkan Dajhlström

Ikea-sfären storköper i H&M - ökar mest i aktien efter familjen Persson senaste kvartalet

Ikea-sfären storköper aktier i H&M.

IH Capital HC1 AB har näst efter familjen Persson stått för den största ökningen i H&M under tredje kvartalet med köp av drygt 10 miljoner B-aktier, motsvarande 0,6 procent av kapitalet.

Det framgår av den senaste uppdateringen från ägardatatjänsten Holdings.

IH Capital HC1 ägde inte några aktier i H&M sedan tidigare och ligger nu på sjuttonde plats i klädbolagets ägarlista.

I styrelsen för IH Capital HC1 AB sitter tre personer - Henrik Jonsson, Sören Hansen, Cai Cederholm - som även sitter i styrelsen för Nalka Invest som i sin tur är ett bolag som bildades 2015 då Alipes och Inter Ikea Investments gick ihop.

"Vårt arbete har ingen koppling till IKEA konceptet eller IKEA varuhusen, men vi delar ett gemensamt arv med Inter IKEA Gruppen", skriver Nalka på sin hemsida.

Sören Hansen och Cai Cederholm har sin yrkesmässiga bakgrund inom IKEA-koncernen. I styrelsen för Nalka sitter även Susanna Campbell, tidigare vd för Ratos, samt Fredrik Persson, ordförande i Svenskt Näringsliv.

Noterbart är att Nalka och IH Capital HC1 AB har samma koncernmoder: Interogo Holding AG, enligt uppgifter på Allabolag.

Interogo Holding kontrolleras i sin tur av Interogo Foundation, en Liechtensteinbaserad stiftelse som även äger det nederländska bolaget Inter IKEA Holding B.V. Interogo instiftades av IKEA-grunden Ingvar Kamprad i slutet av 80-talet.

H&M och Ikea har en historik på rent affärsmässiga grunder. Bland annat har H&M hyrt butikslokalokaler i ryska köpcenter ägda av Ikea.

Anders Dahlvig, ordförande i Inter Ikea Holding (enligt H&M:s årsredovisning för 2017/2018) och tidigare vd för Ikea, är ordinarie ledamot i H&M:s styrelse.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST