Fotograf: Kiichiro Sato

Häftigaste Wall Street-rallyt sedan i mars - med Tesla i täten

USA-börserna tog igen en hel del av förra veckans nedgång igår.

De ledande börserna på Wall Street handlades tydligt högre under tisdagen. Optimismen vägde upp för den fortsatta oro som råder kring såväl tillväxten i Kina som relationerna mellan USA och Saudiarabien efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 2,2 procent vid 25.794. Det bredare S&P 500 steg 2,2 procent till 2.810. Teknikorienterade Nasdaq höjdes 2,9 procent till 7.645.

Bland sektorer var det genomgående positiva rörelser med starkast utveckling för IT, upp 3,0 procent.

På bolagsfronten avancerade Tesla 6,6 procent. En domare har godkänt uppgörelsen mellan vd Elon Musk och finansinspektionen SEC i spåren av den tweet i vilken Elon Musk sade sig ha säkrat finansiering för att köpa ut Tesla från börsen. Uppgörelsen parterna emellan innebar att Elon Musk ska böta 20 miljoner dollar privat, medan bolaget betalar ytterligare 20 miljoner dollar. I uppgörelsen ingår också att han avgår som styrelseordförande, men att han får stanna kvar på vd-posten.

Goldman Sachs rapporterade ett resultat på 6:28 dollar per aktie vilket var klart bättre än förväntade 5:38 dollar. Även intäkterna var högre än väntat, 8,7 miljarder dollar mot Bloombergs konsensusestimat på 8,4 miljarder, sedan de flesta divisioner förutom trading levererat bättre än förväntat. Aktien var upp 3,0 procent.

Även rivalen Morgan Stanley överträffade marknadens förväntningar med ett resultat per aktie på 1:17 dollar, medan analytikernas snittestimat var 1:01 dollar. Intäkterna uppgick till 9,9 miljarder dollar mot väntade 9,6 miljarder. Morgan Stanley handlades 5,7 procent högre.

Johnson & Johnsons justerade resultat för det tredje kvartalet var också högre än väntat och uppgick till 2:05 dollar per aktie, att jämföra med väntade 2:03. Bolaget höjde också sina egna prognoser för helårets resultat till 8:13-8:18 dollar per aktie, en höjning från den tidigare bedömningen om 8:07-8:17 dollar. Aktien var upp 2,0 procent.

Bland övriga aktier klättrade programvarubolaget Adobe 9,5 procent, sedan det flaggat för en intäktstillväxt på cirka 20 procent för räkenskapsåret 2019, som sträcker sig fram till och med november.

Dollar Tree stärktes 6,8 procent efter uppgifter i New York Post om att ägaraktivisten Carl Icahn har byggt upp position i lågprisvaruhuskedjan.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 3,16 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST