Fotograf: Volvo/Press

Volvo rasar på börsen efter att "betydande" komponentfel upptäckts

Volvokoncernen har upptäckt ett komponentfel och uppger att kostnaderna kan bli "betydande"

I tisdagens inledande handel föll Volvos aktie med omkring 7 procent.

Tidigare på tisdagsmorgonen meddelade Volvo att koncernen upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider (NOx). Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt Claes Eliasson, presschef på Volvokoncernen, berör felet motorer på bussar och lastbilar, skriver TT.

"Alla produkter utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. En fullständig analys av frågan är inte avslutad och det är inte möjligt i nuläget att bedöma de finansiella konsekvenserna. Kostnaderna kan dock bli betydande", skriver Volvo i sitt pressmeddelande.

Koncernens pågående undersökning indikerar så här långt att det för tidiga åldrandet inte verkar påverka alla motorer och fordon på samma sätt och i samma utsträckning. Företaget informerar nu berörda myndigheter på olika marknader och påbörjar diskussioner om åtgärdsplaner, uppger bolaget.

Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen.

Den största volymen av potentiellt påverkade motorer har sålts i Nordamerika och Europa, enligt Volvo.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST