Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Börsen: Index lyfter men NCC och Volvo halkar efter

Stockholmsbörsen handlades högre efter lunch på tisdag med stöd av stigande Europabörser där inte minst Milanobörsen avancerade efter optimism kring Italiens budget.

USA-terminerna pekar samtidigt upp med stöd av starka delårsrapporter från stora investmentbanker. Negativa besked från Volvo och NCC fick dock dessa bolag att halka efter.

Klockan 14.15 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,9 procent till 1.550. Aktier för 9,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Volvo backade 3,8 procent och var den överlägset mest omsatta aktien. Bolaget har hittat ett komponentfel i ett avgasefterbehandlingssystem som gör att komponenten åldras snabbare än väntat. Detta kan i sin tur leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider. Kostnaderna för felet kan enligt Volvo bli "betydande".

Lastbilstillverkaren uppgav på förmiddagen att bolaget inte kunde säga något om omfattningen av felet, eller kostnaderna för att åtgärda det.

"Det var vi själva som upptäckte detta, men sedan vet vi egentligen inte så mycket mer i nuläget", sade Volvos chef för mediarelationer Claes Eliasson till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs även: Volvos förlust: 20 miljarder kronor – "kan bli flerårig mardröm"

NCC lade fram preliminära siffror för tredje kvartalet och slog till med en mycket stor nedskrivning som fick aktien att tappa 3,3 procent. Förlusten på rörelseresultatnivå var 1.108 miljoner kronor, efter projektnedskrivningar på 1.565 miljoner kronor. Det var svagare än väntat enligt Bloomberg News analytikerenkät. Enligt NCC:s vd Tomas Carlsson närmar sig dock bolaget slutet i vissa problemtyngda projekt i Norge.

"Det rör sig huvudsakligen om projekt som är tagna under tidsperioden 2014 till 2016 och de är ganska långt gångna. Men det är klart att vi måste slutföra dem innan vi är av med dessa", sade Tomas Carlsson till Direkt.

Förpackningsbolaget Billerud Korsnäs backade 7 procent efter en delårsrapport där resultatet var lägre än ett snitt av analytikers förväntningar enligt Infront Estimates. Högre kostnader för insatsvaror och fortsatta uppstartsproblem kunde inte fullt ut kompenseras av höjda försäljningspriser.

Desto mer positiva var tongångarna kring omsorgsbolaget Ambea som lyfte 8 procent. Ambea köper Investorägda Aleris omsorgsverksamheter i Norge, Sverige och Danmark för 2,6 miljarder kronor.

Mätteknikbolaget Hexagon lyte 4,0 procent efter en höjd rekommendation från Danske Bank Markets till köp från behåll.

Kredithanteringsbolaget Intrum har för tidningen La Repubblica uppgett att bolaget för diskussioner med andra italienska banker, utöver Intesa Sanpaolo som bolaget tidigare aviserat affärer med. Intrum handlades upp 2,8 procent.

Bioinvent steg 6 procent på beskedet om att bolaget ska inleda tre nya kliniska program inom solida tumörsjukdomar.

First North-listade Green Landscaping, som är verksamt inom utemiljöskötsel, steg 7 procent. Bolaget har tecknat avtal om köp av Svensk Markservice för 398 miljoner kronor. Förvärvet innebär en kraftig intäktsökning för Green Landscaping.

Immunicum gör en riktad nyemission på cirka 178 miljoner kronor och en garanterad företrädesemission på cirka 173 miljoner kronor. Aktien sjönk 17 procent.

Starbreeze utvärderar att emittera ett obligationslån, som enligt bolaget ska diversifiera kapitalförsörjningen och ersätta existerande bankfinansiering. Spelutvecklaren handlades ned 4,3 procent.

Efter måndagens tunga kursfall rekylerade Getinge upp 5 procent, trots sänkta riktkurser från ABG Sundal Collier och Pareto.

Leo Vegas tas upp till bevakning av DNB Markets som inleder med en köprekommendation och riktkursen 70 kronor. Mobilspelsoperatörens aktie steg 9 procent till 52:60 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST