Fotograf: Henrik Montgomery / SCANPIX/Pontus Lundahl/TT

Nu satsar EU miljarder på europeiska batteriprojekt för att komma ikapp Kina

Flera grupper av aktörer planerar att bygga europeiska versioner av Teslas gigafabrik, skriver Financial Times.

Bättre sent än aldrig.
EU vaknat och insett att om det ska finnas några möjligheter att komma ifatt det enorma försprång som Kina och andra asiatiska länder skaffat sig på batteriområdet så är det bäst att sätta fart.

Nu planerar EU att tillåta statliga forskningsstöd och erbjuda miljarder euro till företag eller konsortier som har för avsikt att bygga europeiska versioner av Teslas gigafabrik, skriver Financial Times.

"Vi vet med säkerhet att framtiden är elektrisk och vi måste helt enkelt komma ikapp vad gäller batteriteknologi. Det går inte att bygga nya modeller av högkvalitativa bilar om man inte sitter på kompetensen, innovationen och forskningen", säger EU:s energikommissionär Maros Sefcovic, till tidningen.

Idag produceras runt 80 procent av världens batterier i Asien, enligt Bloomberg.
Enligt Maros Sefcovic finns idag fyra grupper av aktörer som planerar att bygga europeiska versioner av Teslas gigafabrik. En av dem är svenska Northvolt som idag tillkännager att de inleder ett samarbete med BMW och Umicore som håller på att bygga en ny anläggning i Polen för att tillverka katodmaterial.

Ett annat konsortium består av den franska batteritillverkaren Saft som gått ihop med Siemens, Solvay och Manz. De planerar att starta sin produktion om sju år.
Enligt den tyska tidningen Tagesspiegel planerar det tyska finansministeriet tillkännage ett samarbete mellan batteritillverkaren Varta och Ford.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.