Dagens 12 pinfärska analyser – aktierna du ska köpa och sälja efter börsturbulensen

Vi har scannat igenom dagens digra analysskörd. 

Efter Lundin Minings kurstapp under sommaren samt de senaste veckorna har värderingen av gruvbolaget blivit mer attraktivt. Och de långsiktiga utsikterna är ljusa då bland annat en rejäl förbättring väntas på kassaflödesfronten från och med nästa år.

Det menar Handelsbanken Capital Markets i en analys där rekommendationen lyfts till köp från minska och där riktkursen höjs till 52 från 50 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade på måndagsmorgonen.

"Då värderingen blivit mer attraktiv och de långsiktiga utsikterna är ljusa, bedömer vi att det är dags att inta en positiv ställning till aktien", konstaterar banken.

Det tredje kvartalet bedöms förvisso bli tämligen klent men en ljusning i gruvan väntas därefter.

"Vi räknar med att Lundin Minings rapport för det tredje kvartalet, den 24 oktober, kommer att bli relativt svag. Priset på koppar, som utgör mer än 60 procent av bolagets exponering, har sjunkit med 11 procent sedan föregående kvartal och kommer att tynga resultatet", skriver banken och fortsätter:

Vi räknar dock med att den operativa utvecklingen förblir god och förväntar oss högre resultat under nästkommande rapporter, med stöd av högre volymer och bättre priser".

---

Pareto Securities sänker riktkursen för Electrolux till 210 kronor från 225 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

---

DNB Markets höjer sin rekommendation för Veoneer till köp från behåll. Riktkursen höjs till 550 från 424 kronor.

---

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Castellum till behåll från köp.

---

Bank of America Merrill Lynch sänker sin rekommendation för Atlas Copco till neutral från köp. Riktkursen sänks till 275 från 300 kronor.

---

RBC Capital Markets sänker riktkursen för Autoliv till 86 dollar från 107 dollar. Rekommendationen sector perform upprepas.

---

Danske Markets höjer Sandvik till köp från behåll medan Epiroc höjs till behåll från sälj. Det framgår av en kommentar. Sandviks riktkurs lyfts med 5 kronor till 165 kronor. Senast betalt för Sandvik-aktien var drygt 141 kronor.

---

Bostadsutvecklaren JM:s låga försäljning samtidigt som antalet osålda lägenheter i pågående produktion är rekordhögt, utgör en problematisk kombination.

Det skriver Handelsbanken Capital Markets som en huvudanledning till varför rekommendationen för JM sänks till minska (köp) och riktkursen dras ned till 160 kronor (210), en sänkning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på måndagen.

"Vi förväntar oss att utbudet av färdigställda bostäder toppar under 2019 och att det krävs prissänkningar för att sälja ut lagret av osålda bostäder", fortsätter banken.

Ett fortsatt överutbud på den svenska bostadsmarknaden förväntas leda till få byggstarter och sålda enheter för JM. Därutöver bedöms en svag vinstutveckling under åren 2018-2020 "innebära ett svagt investerarsentiment till aktien".

Samtidigt sänks Bonava till minska (öka) med ny riktkurs om 110 kronor (120) eftersom banken ser en "betydande risk för besvikelser" inom bolagets svenska verksamhet.

"Den svenska bostadsmarknaden har saktat ner kraftigt och Bonavas försäljning av lägenheter i landet har nått nya bottennivåer. Enligt vår analys är 71 procent av pågående projekt i Sverige hänförlig till den pressade Stockholmsmarknaden. Vi förväntar oss därför betydande prissänkningar för att driva volymerna och att detta sänker rörelsemarginalen under 2019-2020", skriver Handelsbanken.

Utvecklingen i Bonavas icke-svenska delar bedöms inte helt kunna kompensera för det svagare läget i Sverige. Koncernens vinst per aktie bedöms av Handelsbanken sjunka med 3 procent under 2019 och sedan ligga oförändrad under 2020.

---

Börsveckan råder till att köpa Arctic Paper och Capacent medan RNB får säljrekommendation. Det framgår av veckans utgåva.

Höga massapriser har pressat Arctic Papers pappersverksamhet under året men gynnar å andra sidan Rottneros där man är majoritetsägare.

"Det finns en hel del risker i branschen men aktien värderas å andra sidan lite väl lågt för att vi ska avstå", skriver Börsveckan och sätter köp.

Capacent, managementkonsult som är listad på First North, har fått upp farten efter ett svagt fjolår där vinsten nästintill halverades. Med ett starkt första halvår och ett förvärv som utvecklas väl samt en direktavkastning i toppklass ser Börsveckan ett köpläge.

Klädkoncernen RNB har en spretig struktur och ett stort butiksnät vilket gör att förutsättningarna för en vändning i lönsamhet inte ser särskilt bra ut, enligt Börsveckan.

"Trots kursnedgången så finns en stor nedsida", skriver Börsveckan och sätter sälj.

Kappahl fick se rörelsevinsten halveras i senaste kvartalet och marknadens dom var hård med ett kursras på över 10 procent. Befogat givet utsikterna, anser Börsveckan och väljer att avvakta.

Avvaktar gör Börsveckan även vad gäller brandsäkerhetsbolaget Fireflys aktie. Bolaget inledde året starkt för att därefter uppvisa en negativ omsättningstillväxt i andra kvartalet.

"Firefly är svårprognostiserad materia men givet vad vi skissar med så känns aktien rimligt värderad", heter det.

Butiksinredningsbolaget Itab har drabbats rejält av onlinehandeln. När behovet av fysiska butiker minskar gäller förstås detsamma inredningen för dessa. Börsveckan landar i att avvakta.

 

Dustin vässar marginalen och gör ett stort förvärv.

 

"Bolaget känns rätt välskött men utmaningar saknas inte och uppsidan ser tämligen begränsad ut just nu", skriver Börsveckan och råder till att avvakta.

 

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST