Börsen: Rejäla uppgångar på många håll i Asien

Efter torsdagens rejäla börsfall i Asien såg det bättre ut på fredagen.

Asienbörserna utvecklades mestadels högre på fredagen, då flertalet börser avancerade och i några fall med relativt höga procentsiffror, medan Tokyo handlades med mindre förändringar.

Läs även: Blodrött på Asiens börser under torsdagen efter Wall Street-raset

Dollarn stabiliserades och yenen förlorade något av den senaste tidens uppgång, medan de amerikanska teknikaktierna under torsdagskvällen klarade sig något bättre än kvällen dessförinnan.

Vissa handlare pekade på positiva tecken från handelskonflikten mellan USA och Kina, där USA:s finansdepartement enligt källor informerat finansminister Steven Mnuchin om att Kina inte manipulerar sin valuta.

"En korrektion hade varit på väg länge, särskilt i industriländerna. Men en korrektion utan någon kris eller fundamental förändring handlar om en nedgång på mellan 8 och 12 procent. Så det har börjat se attraktivt ut. Det är en teknisk nedgång", säger Danny Wong, vd för Areca Capital i Kuala Lumpur, till Bloomberg News.

I Hongkong hämtade sig aktier som Tencent och China Vanke. Brilliance China Automotive var dagens stora förlorare med en nedgång på 25 procent efter beskedet att BMW tar kontrollen över bolagens gemensamma samriskbolag.

I Taiwan bidrog halvledarbolaget TSMC och Largan Precision till indexuppgången, men även Hon Hai Precision Industry steg efter att ha rapporterat en septemberförsäljning som innebar det intäktsmässigt bästa tredje kvartalet någonsin för bolaget.

Hemelektronik och telekom gav stöd åt Topix i Tokyo medan banker och försäkringsbolag gick sämre.

Marknadstemperatur:

            kl 7:00  kl 7:30    Sedan
                         31/12
MSCI Asia Apex 50     +2,2%   +2,8%    -15,8%
Nikkei 225         -0,3%   +0,3%    -0,5%
Hongkong Hang Seng     +1,3%   +1,9%    -13,9%
Kinas Shanghai Comp    +0,0%   +0,8%    -21,2%
Kinas Shenzhen Comp    -0,6%   +0,4%    31,6%
Taiwan Taiex        +2,2%   +2,4%    -5,6%
Sydkorea Kospi       +1,8%   +1,9%    -12,0%
Indien BSE Sensex 30    +2,0%   +1,9%     +1,7%
Singapore Straits     +0,2%   +0,7%     -9,8%
Australia S&P/ASX200    +0,1%   +0,2%     -2,8%

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST