En skiss av Apples planer i Kungsträdgården – som nu alltså stoppas. Fotograf: Apple/Foster&Partners

Blågrönt besked: Rött ljus för Apples svenska skrytbygge

Det blir rött ljus för Apples planer i Kungsträdgården. Det meddelade stadens nya blågröna styre under fredagen.

Allianspartierna och Miljöpartiet ska samarbeta i Stockholms stad, meddelades det på fredagen.

Under en gemensam presskonferens samma berättade samarbetspartnerna bland annat att bygget av Apples omdiskuterade flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm ska stoppas.

Kristdemokraternas Erik Slottner sade dock att de gärna får etablera sig någon annanstans i Stockholm, skriver DN.

Apples planer på en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården har flera år på nacken. För tre år sedan köpte det amerikanska företaget tomträtten för 129 miljoner kronor. Om det hade förverkligats hade det blivit den första Apple-butiken i Norden av det slaget.

Men planerna har kritiserats, bland annat för att förverkligandet skulle innebära att knappt 400 kvadratmeter av dagens park skulle till butiken.

Enligt en sammanställning från Di Digital strax efter valet i september motsatte sig  Kristdemokraterna och Liberalerna planerna, medan Miljöpartiet ställde sig negativt till dem, Moderaterna avvaktande och Centerpartiet för.

På presskonferensen  meddelades vidare bland annat att Stockholm inte ska stå värd för OS om åtta år och att Nobel Center inte ska byggas på Blasieholmen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.