Elbilar från Skåne, smarta tvättlösningar och delbara solceller – här är vinnarna i Sveriges största energipris i näringslivet

De nio finalisterna blev tre vinnare. Ferroamp, Mimbly och Uniti vinner E-Prize 2018.

Den fräcka, svenska elbilsutmanaren Uniti, Mimbly som vill lösa såväl vatten-, energi- och mikroplastproblemet samt Ferroamp som har tagit delningsekonomin till energimarknaden – där är årets tre vinnare av E-Prize, Sveriges största och mest prestigefyllda energipris i näringslivet, ett samarbete mellan Eon och Veckans Affärer. I år delas det ut för 10:e året.

E-Prize lyfter fram de allra smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna: förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.

Läs mer: Energirevolutionen - innovationerna som ska rädda klimatet

Vinnaren i kategorin Hållbara transporter är:

Uniti

Med motiveringen:

"Med ett gediget helhetstänk kring affärsmodellen, en digital spets och en ambition och aktivist-framtoning som också verkligen behövs för att utmana i en av de tuffaste av branscher vill man skapa en långsiktig grön transportlösning för den urbana människan. Eller som man själva uttrycker det, 'Ambitionen är inte att göra den bästa bilen i världen, utan den bästa bilen för världen."

LÄS MER: De utmanar globala fordonsjättarna med elbil i miniformat

Vinnaren i kategorin Förnybart är:

Ferroamp

Med motiveringen:

"Med en teknikhöjd som verkligen sticker ut i den svenska greentechsektorn går man i bräschen för den nya, lokala energimarknaden. Genom att erbjuda elkunderna att dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar har man tagit delningsekonomin till energisektorn."

LÄS MER: Ferroamp låter kunderna dela på solceller: "Lite som lego fast för förnybar energi"

Vinnaren i kategorin Energieffektivisering är:

Mimbly

Med motiveringen:

"Energieffektiviseringen är bara en av finesserna i den breda palett som erbjuds i detta svensk greentechs eget Kinderägg. Här angriper man kostnadseffektivt hela tre miljöutmaningar i samma innovativa lösning genom att också spara vatten och samla in mikroplaster."

LÄS MER Deras startup kan återvinna upp till 90% av hushållens vattenanvändning

Juryn för E-prize 2018 bestod av:

Linda Burenius Magnusson, head of public affairs OX2, ordförande 100 % förnybart, vice styrelseordförande Svensk Vindenergi, styrelseledamot Almi Green Tech Fund

Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation Världsnaturfonden, WWF

Anita Aspegren, chef för avdelningen för energieffektivisering på Energimyndigheten 

Johan Mörnstam, chef Energy Network Eon

Per Olof Lindsten, digitalchef och redaktör Veckans Affärer (juryordförande)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST