Bytte läkarlinjen mot kampanjen Flygfritt 2019 – ”Jag är tacksam för att klimatförändringen fått mig att leva här och nu”

Det bästa sättet att bota sin klimatångest är att göra något aktivt för miljön, menar Styrsöbon Maja Rosén som vill att 100 000 svenskar avstår från att ta flyget nästa år.

Den 37-åriga Styrsöbon Maja Rosén var som de flesta andra svenskar. Hon tänkte att det inte var någon idé att hon slutade flyga när alla runt omkring henne flög mer än någonsin.

Men pusselbitarna, som bestod av att hon under många år intresserat sig för såväl klimat som för hälsa, föll på plats i Lofoten.

"Jag hade flugit dit för att hälsa på min syster. Men när vi stod där och tittade på allt det vackra runtomkring oss slog min bortstuvade klimatångest till med full kraft och jag insåg att jag inte kunde fortsätta som tidigare."

Det var tio och flygfria år sedan.

"Jag tyckte som de flesta andra att det finns fantastiska ställen i världen, men jag ser hellre att de får fortsätta att vara fantastiska än att jag nödvändigtvis måste besöka dem."

Innan beslutet var Maja Rosén ingen direkt storflygare även om hon under sina tre år i Oxford, där hon jobbade och levde livet, åkte hem tre eller fyra gånger per år. Hon var vegetarian men inte på grund av klimatet utan av etiska anledningar.

De första åren efter beslutet led hon av klimatdepression och grubblade mycket. Studier blev hennes sätt att återigen distrahera och distansera sig.

Efter en master i folkhälsovetenskap klev hon på en doktorandtjänst, men det blev inte som hon tänkt sig.

"Jag trodde lite naivt att de som forskar i hälsa och arbetsrelaterad stress om några förstod vikten av att hitta en balans mellan arbete och fritid, men det var precis tvärtom. Man förväntades jobba 150 procent."

Det blev ingen doktorshatt. Istället träffade hon sin blivande man som sadlat om från civilingenjör till att börja plugga till läkare. Hon lät sig inspireras. Men det skulle bara bli en termin innan parets andra barn föddes.

Med sina mammalediga kompisar upplevde hon samma sak som hon gjort vid oräkneliga tillfällen tidigare, att hon förblev tyst när människor runt omkring henne pratade om sina flygresor. För vem vill vara en glädjedödare?

Idag har Maja Rosén vänt på skuldbördan.

"Egentligen kan inte vi som vill förbättra världen anklagas för att vara glädjedödare. De verkliga glädjedödarna är ju de som vet vad som håller på att hända men struntar i det."

Men under det senaste året har hon konstaterat att alla inte är cyniker, utan personer som inte förstått allvaret och hur de själva bidrar till klimatförstöringen.

Det var därför hon i våras beslutade sig för att inte återuppta sina läkarstudier efter sommaren utan ägna sig på heltid åt att få människor att ta ett flygfritt år. Det blev starten på initiativet "Vi som håller oss på jorden" och Facebook-kampanjen "Flygfritt 2019" där hon utmanar svenskarna att ta ett kollektivt ansvar för att minska sitt flygande.

"Kampanjen går ut på att man avstår helt från att flyga under 2019, förutsatt att vi är 100 000 personer som lovar att göra samma sak."

Fem av de tjejer som gick i hennes föräldrargrupp anslöt sig direkt när Maja Rosén plötsligt vågade stå upp för sina värderingar och sitt ställningstagande.

'Oj, är det så dåligt för klimatet', var kommentaren innan de avgav sina löften.

En annan av de första anhängarna var hennes granne hemma på Styrsö på västkusten. När Maja Rosén berättat för henne om flygets klimateffekter gick hon direkt in och skrev på och ifrågasatte varför det inte går ut någon slags samhällsinformation när frågan är så viktig.

När hon fick vara med i radions P1 började hon på allvar inse att det verkligen gick att påverka människor på riktigt. Intervjuer i GP, Expressen och TV4 gav henne ytterligare spridning på initiativet.

Även om många skrivit på och engagerat sig i frågan är det fortfarande långt kvar till det uppställda målet. Hittills har 3600 personer visat intresset varav cirka 2200 har anmält sig till kampanjen. Men hon är övertygad om att även om de inte når målet med 100 000 personer så kommer de flesta som anmält sig ändå ta ett flygfritt år eftersom de insett vilken klimatpåverkan flyget har.

"Om vi inte ens får ihop 100 000 personer så visar det hur viktigt det är att den här frågan lyfts. Vi behöver göra allt vi kan på många olika sätt och det här är ett konkret sätt som får folk att tänka till och se klimatförändringarna för vad de är."

Ja, vi behöver sätta press på politikerna, men för att vilja göra det behöver man först komma till insikt. Att själv göra något konkret gör det lättare att nå den insikten, menar Maja Rosén.

Nu försöker hon sikta på att få så många som möjligt på Styrsö att skriva på i hopp om att inspirera andra större och mindre orter att aktivera sig.

"Så nu ska jag vara lite obekväm och stå utanför Konsum på helgerna. Det är många Styrsöbor som redan är med men det vore roligt att få riktigt stor uppslutning här."

Att aktivt ta avstånd från vissa saker, som bil, kött och flyg, har inte bara fått henne att kunna läsa klimatrapporter utan att få ångest. Det har också fått henne att inse att det inte alls är betungande.

"Det är synd att man pratar om det som något negativt och jobbigt. Vi som ställt om går inte runt och tänker att det är betungande. De flesta av oss som insett allvaret skulle vara villiga att offra betydligt mer än så. Jag skulle gärna offrat min högra arm om det hade kunnat stoppa klimatförändringarna."

Samtidigt har insikten fått henne att leva här och nu och ta tillvara på tiden med sina två barn, 1 och 9 år gamla, sin man och livet på Styrsö.