Samtliga aktier på Nasdaq OMX30 stod på minus under torsdagsmorgonen. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

Börsraset: Stockholm följer med – samtliga bolag i OMX30 visar rött

Börsrasen i USA och Asien har spridit sig till Stockholm – där samtliga aktier i OMX30 stod på minus under torsdagsmorgonen.

Under onsdagen föll de amerikanska börserna och på torsdagen följde de asiatiska indexen efter.

"Detta är bara början, USA-teknikbubblan kommer nog att ta ett tag för att spräcka medan vi står inför många externa osäkerhetsmoment som handelskrig, risker i utvecklingsländers valutor samt oljepriset", sade Banny Lam, analyschef på CEB International Investment, till Bloomberg News.

Läs även: Blodrött på Asiens börser efter Wall Street-raset

Även Stockholm dras med i börsfallet. Vid 09.30-tiden på torsdagsmorgonen handlades OMX30 ned 1,7 procent. Samtliga aktier i indexet, som omfattar de 30 mest omsatta bolagen, stod då på minus.

I Stockholm inledde Volvo, Electrolux och SKF ned 2,2 till 2,5 procent inom verkstaden. Den relativt svaga utvecklingen fortsatte för SCA som tappade drygt 2 procent.

Bland storbolag som utvecklades relativt väl återfanns mer defensiva papper som Essity, Swedish Match och Telia, samtliga omkring 0,6 procent lägre.

Även råvarupriser har rört sig nedåt på bred front och Boliden tappade omkring 2 procent.

En av få positivt presterande aktier i Stockholm var Dustin som steg drygt 2 procent. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Dustin till köp från behåll.

Kappahl föll 12 procent efter att rörelseresultatet för klädbolagets fjärde kvartal minskat klart mer än förväntat till 66 miljoner kronor.

Läs även: Klädkedjan tar stryk efter rapport – aktien rasar på börsen

Klockan 09.30 kom svensk KPI-statistik in högre än väntat, varefter kronan stärktes betydligt mot dollarna och euron.

Nyhetsbyrån Finwire har pratat med Jonas Olavi
, som är allokeringschef på Alfred Berg. Han menar att konjunkturen ser fortsatt stark ut och tror inte på en långsiktig nedgång.

"Återigen har vi blivit påminda om riskerna på marknaden när främst teknikaktier fallit på, men även medicinteknikbolag och småbolag har följt med ned i kraftiga fall. Är detta början på något nytt och till och med början på en nedgångsperiod kan man fråga sig. Som jag ser det är det en mer en korrektion än början på en lång nedgång", säger han och fortsätter:

"Man måste komma ihåg att konjunkturen, som ju driver bolagens förutsättningar, fortfarande är stark, om än divergerande om man tittar globalt. En mindre börsnedgång kommer inte att räcka för att försämra förutsättningarna för konjunkturen. För detta krävs en ihållande nedgång som gör konsumenterna försiktiga med att investera och det tror åtminstone inte jag kommer ske."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST