Fotograf: AP Photo/Richard Drew

Blodrött på Asiens börser efter Wall Street-raset

Wall Street tappade stort under onsdagen, och flera techjättar fick ta smällen. Under torsdagen handlades även flera asiatiska index ned rejält.

Det stormade ordentligt på Wall Street under onsdagskvällen, samtidigt som orkanen Michael drog in över Floridas kust. Både S&P 500 och Dow Jones upplevde den största nedgången under en handelsdag sedan februari. På Dow Jones stängde samtliga bolag på minus. Nasdaq hade den största nedgången sedan 2016.

Dow Jones industriindex stängde ned 3,2 procent. Det bredare S&P 500 tappade 3,3 procent till 2.786. Nasdaq sjönk 4,1 procent.

Stigande obligationsräntor fortsatte att vara det stora orosmomentet på finansmarknaderna. Även osäkerheten kring handelssituationen med Kina påverkade onsdagens handel, enligt Bloomberg.

Under torsdagen spred sig Wallstreets börsras till Asien där flera index handlades ned rejält.

Enligt bedömare finns det flera bakomliggande skäl till börsnedgångarna. Bland annat pressas börserna av oro relaterad till handelskonflikten mellan USA och Kina, oro för snabbt stigande marknadsräntor samt av vinsthemtagningar. 

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 3,89 procent, medan det bredare Topix-indexet backade med 3,52 procent. Shanghai Composite och Shenzen Composite föll 4,74 respektive 5,78 procent. Det sydkoreanska Kospi-indexet backade med 4,14 procent.

Läs även: Aktietips: H&M är fullvärderat – köp uträknade lågriskaktien istället

Flera stora It-bolag tyngde index i USA under onsdagen, däribland Amazon som backade hela 6,2 procent, Apple som sjönk 4,6 procent och Microsoft som var ned 5,4 procent. Neflix tappade hela 8,4 procent.

Bland övriga aktier rasade varuhuskedjan Sears runt 17 procent efter uppgifter i Wall Street Journal om att bolaget har anlitat M-III partners för att förbereda en konkursansökan så snart som denna vecka.

Allt var dock inte nattsvart på börsen denna onsdag. Den USA-noterade kinesiska elbilstillverkaren Nio steg knappt 5 procent. Baillie Gifford, som också är en större aktieägare i Tesla, har köpt en 11,44-procentig andel i Nio. Tesla gick i sin tur ned 2,3 procent.

Mobilspelbolaget Zynga, som bland annat utvecklat Farmville och konkurrerar med King, föll tillbaka 3,2 procent efter att ha stigit 12 procent under tisdagen på rykten om att flera spelutvecklare skulle vara intresserade av ett övertagande.

På råvarufronten sjönk oljepriset nästan 3 procent. Enligt Ian Taylor, ordförande i oljehandlarjätten Vitol, kan oljepriset sjunka till 65 dollar fatet på grund av den minskade efterfrågan och ett fortsatt stort utbud.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 2 punkter till 3,19 procent.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2019 – Sweco som leds av Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 på toppen
  2. Pensionsjätten satsar 740 miljoner i Northvolt – och spekulerar om Teslafabrik till Sverige
  3. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  4. Ed Sheeran spelar mot världsrekord – drar in 7 miljarder kronor på senaste turnén
  5. Elgiganten slår rekord: Företaget växer så det knakar
  1. Att ta tåget är inte så klimatsmart som du tror
  2. Nya plastskatten – upp till 7 kronor per plastpåse
  3. Bianca Ingrossos varumärke en riktig tillväxtraket
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Skapa guldkant genom kontroll över ditt kapital – ”din väg till frihet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.