Fotograf: Henrik Montgomery / TT

Nordea behöll kund trots varningar om penningtvätt från FBI

Nordea behöll kunden Dan Consulting Strand House i fyra år efter det att amerikanska FBI varnat banken för penningtvätt.

Nordea väntade i fyra och ett halvt år med att stänga ett konto som FBI varnade användes för penningtvätt. Det skriver danska Børsen med hänvisning till domstolsdokument.

Det handlar om den Köpenhamnsbaserade företagskunden Dan Consulting Strand House som ska ha ägnat sig åt penningtvätt med kapital från Östeuropa.

2011 gjorde FBI ett tillslag mot kontot och beslagtog miljonbelopp. Därefter fortsatte spåret att leda till Danske Bank och den skandalomsusade estniska filialen, enligt affärstidningen.

I samband med FBI-tilltaget varnades Nordea om Dan Consulting Strand Houses kopplingar till penningtvätt, men först sommaren 2016 reagerade banken med att stänga kontot.

Nordea har till Børsen inte velat kommentera det enskilda fallet men tillade att man regelbundet övervakar kunder och rapporterar oacceptabla aktiviteter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.