Lyxbyggaren i nytt blåsväder – köpare vill ha tillbaka sina pengar

Köparna vill hoppa av Oscar Properties prestigeprojekt.

Det finns köpare i Oscar Properties projekt 79&Park på Gärdet samt i Östermalmsprojektet Nybrogatan 19 som vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka sina handpenningar i spåren av förseningar.

Det skriver SvD Näringsliv.

En köpare i projektet Nybrogatan 19 vill ha tillbaka sin handpenning på 1,4 miljoner kronor på grund av försenad inflytt. Oscar Properties håller dock pengarna låsta.

Tidningen rapporterar om andra liknande fall i 79&Park samt Nybrogatan 19. Det gemensamma för ärendena hos Kronofogden är att köpare vänt sig till jurist för att försöka avbryta sina köp, och att det därefter varit en långdragen skriftväxling innan ärendena lämnats till Kronofogden.

Oscar Properties, som för sina föreningar anlitar advokatbyrån DLA Piper, har hittills haft en helt annan syn. I ett brev till avhopparnas jurist, skriver bolaget att förskotten kan hållas inne ända till dess man har beräknat eventuellt skadeståndskrav mot de kunder som inte fullföljer sina förhandsavtal om köp av våningarna.

Det har sedan tidigare i media framkommit att omkring ett års försening av Oscar Properties projekt 79&Park, med 169 bostäder, inneburit att vissa köpare velat dra sig ur sina förhandsavtal. Oscar Properties har framhållit att den tingsrättsdom som gett en köpare rätt att häva ingånget avtal om köp av bostadsrätt då tidpunkten för upplåtelseavtal och tillträde i projektet från fastighetsbolaget och utvecklaren Savana försenats med upp till tio veckor inte har någon bärkraft för de avtal som Oscar Properties ingår.

"Enligt vår första granskning av domen har den ingen påverkan på oss eftersom den gäller en helt annan avtalskonstruktion än den som vi använder", skrev vd:n Oscar Engelbert till Nyhetsbyrån Direkt i juli. Han förde fram att Oscar Properties håller sina "åtaganden gällande upplåtelser" och att bolaget i sina avtal är "tydliga med att ange att tillträdestiden endast är preliminär".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.