Paul Romer och William Nordhaus Fotograf: AP Photo/Virginia Mayo/ Becker Friedman Institute/Youtube

"Har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen"

William Nordhaus och Paul Romer tilldelas ekonomipriset.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går i år till William Nordhaus och Paul Romer.

Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, vid en webbsänd pressbriefing på måndagen.

KVA skriver att William D. Nordhaus och Paul M. Romer har utvecklat metoder för att besvara några av vår tids mest avgörande och utmanande frågor om hur vi skapar långsiktig tillväxt och globalt välstånd.

I grunden handlar ekonomi om att hantera begränsade resurser. Naturen och våra samlade kunskaper sätter ramarna för ekonomisk tillväxt. Naturen dikterar förutsättningarna och våra kunskaper avgör hur väl vi kan hantera dessa förutsättningar.

"Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen", skriver KVA.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant