Fotograf: Jill Bederoff

Danska vegansuccén Simple Feast intar Sverige – vi har provsmakat och här är vår dom

Vi har provat den senaste danska matinovationen.

En blek höstsol lyser in genom de vackra växthusen på Rosendals Trädgårdar på Djurgården och gör dem än vackrare.
Jag är här för att äta mat.
Vegansk mat.

Jag ska bli bland de första svenskarna som får smaka på maten från Simple Feast som slagit stort i hemlandet Danmark, landet som är ett av världens mest köttätande.
Det borde säga något.

Efter att ha fått en fantastiskt söt och god äppelmust i glasen får vi lyssna på Jacob Jönck, vd och en grundarna, och hans berättelse om hur han insett att vegetarisk mat var ett sätt att rädda såväl sin egen hälsa som planeten.

Läs mer här: Supertalangen tar hajpade foodtech-bolaget Simple Feast till Sverige

Simple Feast vill som namnet antyder göra det enkelt och festligt att avstå kött. Simple Feast är #thepostmeatgeneration står det på reklambladet på bordet framför mig.
Det börjar bli långt efter min normala lunchtid och magen kurrar.

Men först för vi höra en av de två danska kockar som kommit hela vägen hit för att laga sin mat till oss berätta om konceptet. Det handlar inte om ”the new Nordic” utan om inspiration från hela världens olika kök berättar han.

Tänket, i allt från kartongen till de plastliknande lådor som maten ligger i som tillverkats av majs, är hållbart. Som kylklampar använder de mjölkliknande Tetraförpackningar med kallt kranvatten som sedan kan användas som dryck till maten.
Det enda som skaver är att maten till en början kommer att transporteras från köket i Köpenhamn till de svenska konsumenterna.

För de som köper hem en låda från Simple Feast med tre vegetariska och ekologiska måltider kommer att det att ta 10 minuter att göra dem klara. Den hemlevererade maten ska vara ”mise en place”, franska för allt på plats, får jag förklarat för mig. Alltså förberedd på samma sätt som kockarna gör för att förbereda nästa dags måltider på en restaurant.

För mig blir det väldigt enkelt att avstå kött just idag.
På bordet står nu tre tallrikar med den första av de tre rätter vi kommer att få smaka på "varma flatbröd med bakad zucchini och ärtpuré". Till det får vi en fänkålssallad, picklad rödlök och rostade frön. Proteinet i ärtpurén är tillräckligt för mitt dagsbehov står det på baksidan av menyn.

Jag fyller mitt bröd, kanske lite i överkant, och tar en tugga. Det är gott men kanske blir jag lite besviken när den förväntade wow-känslan uteblir. Jag, som visserligen har lite för nära till saltkaret ibland, saknar lite sälta, men framförallt saknar jag styrka. Men den picklade rödlöken och fröna gör sitt jobb.

Det droppar lite vätska på tallriken men det gör föga för till nästa rätt, pyttipanna med saltbakade rödbetor, krispig spetskålssallad, lingon, äpple och rostade hamapfrön, får jag en ny.

Köttet i pyttipannan har ersatts av ostronskivling, vilket bara är ett plus, men det som blir en ny smakupplevelse är blandningen av anis och de söta rödbetorna. Kanske hade jag, som älskar stekyta, valt att steka pytten lite hårdare för att minska känslan av lite för kletig potatis.

Till den tredje och sista rätten, röd curry och snabbfräst nudelsallad med rostade cashewnötter, stekt broccoli, picklad tång, sesamdressing och lime, får jag mitt lystmäte. Både vad gäller kryddor och stekyta. Att rätten toppades med koriander blev pricken över i:et för min del. Att fräsa nudlar är ett tips som jag definitivt kommer att ta med mig hem till mitt eget vegetariska kök.

Den 15 oktober är det avspark för Simple Feast i Sverige. För mellan 81 och 99 kronor per portion kommer svenskarna att kunna få Simple Feasts nästan färdiglagade mat hem till dörren. Det känns inte som ett överpris.

Läs mer här: Köttkedjan blöder pengar – nu säljer grundaren Jensen sitt restaurangimperium


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant