Fotograf: Scanpix

Nordkorea gömmer framtidsguldet

Nordkorea är utfattigt. Men landet ruvar på sällsynta jordartsmetaller värda tusentals
miljarder kronor som såväl grannländerna som USA och de stora techbolagen eftertraktar.

Mellan Sydkoreas huvudstad Seoul och Nordkorea är avståndet några få mil, men utvecklingsnivån många decennier. Gränsen mellan ett av världens rikaste och mest innovativa länder och ett av de mest bakåtsträvande och repressiva, den så kal­lade demilitariserade zonen, har blivit en märklig turistattraktion.

Men skyltarna i vägkanterna som varnar för landminor påminner om allvaret.

Busslaster med människor tar sig till den lantliga och frodigt grönskande platsen. Väl framme kan man köpa glass och t-tröjor, gå ned i den långa tunnel som Nordkorea grävde för att kunna invadera grannen i syd eller trängas med turister och skolklasser på någon av utsiktsplatserna.

Vissa tar en selfie mot horisonten. Andra hyr en kikare för att speja in i en öde stad där varken bilar eller människor syns till.

Nordkoreas ständiga vapenskramlande och hotfulla retorik har förstört relationerna med omvärlden och efter decennier av vanstyre är ekonomin i spillror. Landets BNP är i dag en fyrtiondel av Sydkoreas. Tiden verkar ha stannat någon gång på 1960-talet.
Nordkorea är ett land som saknar mycket. Men en sak kan finnas i överflöd: råvarorna som är kritiska för mycket av den teknik som definierar 2000-talet.

Det bergiga landet tros nämligen inte bara ha stora reserver av bland annat järn, guld, zink och koppar, utan även av så kallade sällsynta jordarts­metaller.

Läs hela reportaget i Veckans Affärer magasin här.

Inte prenumerant ännu?

Teckna din prenumeration nu!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant