Fotograf: Tomas Oneborg / SvD / TT

Swedbank fortsätter falla på börsen efter oro för penningtvätt

 JP Morgan anser att riskerna som finns kopplade till bankens verksamhet i Baltikum gör att Swedbank-aktien är rimligt värderad.

Stockholmsbörsen tappade på torsdagen efter att den amerikanska tioårsräntan nått den högsta nivån på sju år. Brentoljan noterades samtidigt över 86 dollar fatet.

I Stockholm backade merparten av OMXS30-bolagen med några få undantag och Tele2 var bäst presterande med en uppgång på 0,5 procent.

De högre räntenivåerna och grekiska krafttag mot dåliga lån inom landets banksektor hjälpte överlag europeisk banksektor.

Nordiska banker stod alltjämt i fokus ur ett mer negativt perspektiv till följd av baltisk penningtvättoro. Uppgifter om att amerikanska myndigheter för en dialog med Danske Bank avseende Estland bidrog till en mer dämpad utveckling. Både Swedbank och SEB har samtidigt framhållit att de under årens lopp har vidtagit åtgärder för att förhindra penningtvätt.

Swedbank, som föll kraftigt under onsdagen, fortsatte ned knappt 2 procent till 202:10 kronor. SHB och Nordea sjönk med 0,1 respektive 1,1 procent. SEB steg svagt.

Investmentbanken JP Morgan anser att Swedbank-aktien är rimligt värderad med tanke på de risker som finns kopplade till bankens verksamhet i Baltikum där det i Estland, åtminstone hos Danske Bank, har förekommit penningtvätt. Det framgår av en analys där rekommendationen för Swedbank sänkts till neutral från övervikt med ny riktkurs om 210 kronor (240).


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST