Fotograf: Nathan Denette/The Canadian Press via AP/

Två kvinnor bland årets Nobelpristagare – vilket är så sällsynt att de redan har skrivit historia

I år går två av Nobelpriserna, i både fysik och kemi, till kvinnor. 

Från prisutdelningens startskott 1901 fram till i år har Nobelpriset och ekonomipriset delats ut 585 gånger till 892 personer och 24 organisationer. Trots det har endast 48 pristagare, totalt, bestått av kvinnor. Det skriver Sydsvenskan.

Men i år tilldelades Nobelpriset i fysik till en kvinna – för tredje gången någonsin och för första gången på 55 år. Likaså gick Nobelpriset i kemi till en kvinna.

För den som ställer sig frågan hur detta kan vara möjligt förklaras ofta situationen med att priserna inte allt för sällan delas ut för upptäckter som gjordes för flera år sedan då den manliga dominansen var ett faktum. Det hänger kvar sedan ett tidigare icke jämställt forskarsamhälle.

En annan förklaring ska också vara att kvinnor som har makt att nominera pristagare är underrepresenterade. Även Nobelkommittéerna, som föreslår pristagare utifrån nomineringarna, består till större del av män.

Trots det är kanadensiskan Donna Strickland en av tre som får äran att ta emot årets fysikpris för banbrytande upptäckter inom laserfysik.

"Jag trodde att det varit fler. Vi behöver hylla vetenskapskvinnor, för vi finns där ute. Jag är hedrad över att vara en av de kvinnliga pristagarna", säger Donna Strickland enligt SVT Nyheter.

Årets andra kvinnliga pristagare – Frances H Arnold är den femte kvinnan som får ta emot Nobelpriset i kemi. Denna gång för riktad evolution av enzymer.

Förra året var samtliga pristagare män.