Fotograf: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Trump klubbar beslut som ger större koldioxidutsläpp – trots att egna administrationen räknar med att planeten når katastrofscenario

Med nuvarande kurs når planeten en förödande uppvärmning på fyra grader Celcius vid sekelskiftet. Den ödesdigra slutsatsen drar klimatskeptikern Donald Trumps egna administration i 500-sidiga rapporten ”Draft Enviromental Impact Statement”.

”En väldigt liten droppe, till en redan stor och het hink”.

Att jordens öde redan är beseglat genom att vi når 4 graders uppvärmning vid sekelskiftet är ett av argumenten för klimatskeptikern Donald Trumps egna administration att motivera presidentens beslut att frysa införandet av nya standarder för att effektivisera bränslehanteringen hos bilar och lätta lastbilar byggda efter 2020.

Bakgrunden är att Washington Post har lusläst den 500-sidiga rapporten ”The Safer Affordable Fuel-Efficient (SAFE) Vehicles Rule for Model Year 2021-2026 Passenger Cars and Light Trucks2 – Draft Enviromental Impact Statement”.

Rapporten släpptes förra månaden av National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, med syfte att argumentera för presidentens beslut, enligt Washington Post.

Enligt ABC News ger beslutet ytterligare 8 miljarder ton koldioxid i atmosfären och cirka 300 årliga fall av förtida död från 2050 och framåt.

Vid en uppvärmning på 4 grader Celcius i förhållande till förindustriella nivåer är världens korallrev upplösta i sura hav, delar av städer som Miami ligger under vatten och extrem hetta kväver rutinmässigt moder Jord.

Det anmärkningsvärda är alltså att Donald Trumps egna administration kallt räknar med att scenariot blir verklighet trots att presidenten så sent som 1 juni förra året meddelade att han tänker föra USA ur Paris-uppgörelsen från 2015.

Den överenskommelsen mellan världens länder innebär 2 graders uppvärmning i förhållande till förindustriella nivåer senast 2050 – allra helst 1,5 grader.

Donald Trumps klimatskepticism till trots rapporterar Washington Post om att NHTSA långtifrån är ensamt bland federala myndigheter om studier där slutsatsen är att människan ligger bakom jordens klimatförändringar.

Sett ur den synvinkeln kommer NHTSA-rapporten bara som ytterligare ett exempel på den motsägelse som tycks råda inom Trump-administrationen.

Av NHTSA-dokumentet framgår att den globala temperaturökningen har legat cirka 3,5 grader Celcius över genomsnittet perioden 1986-2005 och på 0,5 grader sedan starten av industrialiseringen 1880 fram till 1986.

I analysen drar NHTSA också slutsatsen att en ekonomi och fordonsflotta som bygger på fossila bränslen varken är en ”tekniskt” eller ”ekonomiskt” framkomlig väg.

Parallellt har Vita huset under senaste två månaderna pushat för att skrota ett antal regler som skulle kunna ge minskade koldioxidutsläpp.

Går administrationens förslag igenom kommer föråldrade kolkraftverk att köras igång, olje- och naturgasverksamheter får tillåtelse att släppa ut mer metan i atmosfären och nya regler gällande frysar och luftkonditioneringsapparater kommer aldrig att träda i kraft, enligt Washington Post.

Tidningen rapporterar också om att att en senior advokat vid Natural Resources Defense Council, David Pettit, nu är beredd att använda siffrorna från NHTSA-rapporten som slagträ för att kunna utmana förslaget.

Läs även: Nästa finanskris kan utlösas av klimatförändringarna, varnar storbanken


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant