ANNONS

Så får du mer i plånboken som pensionär

Bostadstilläggen och pensionerna har höjts – men många svenska pensionärer är ändå i behov av pengar. Med speciallånet Hypotekspension kan du med hus eller bostadsrätt få mer i plånboken. – Det är ett tryggt sätt att nyttja det sovande värdet på bostaden, säger Lennart Grabe, vd hos Svensk Hypotekspension.

Vid årsskiftet ökade såväl bostadstillägg som pensionerna en aning för Sveriges pensionärer – och under valrörelsen har samtliga partier gett vallöften om mer pengar i plånboken för pensionärerna.

”Det är förstås viktigt för en samhällsgrupp som inte har det så lätt. Samtidigt är det inte säkert att det räcker om man vill leva ett bra liv under pensionärstiden. Våra undersökningar visar att många kämpar för att bara få allt att gå runt”, säger Lennart Grabe.

Ett sätt att öka sin levnadsstandard, om man äger ett hus eller en bostadsrätt som inte är så högt belånad, kan vara Hypotekspension. Det är en kapitalfrigöringskredit vilket innebär att man tar ett lån på bostadens värde vid en framtida försäljning.

Om Hypotekspension

Svensk Hypotekspension är ett fristående svenskt bostadskredit­institut som står ­under Finans­inspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en kapitalfrigöringskredit – ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60-plussare. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande ränte­betalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta finns på hemsidan. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut.

Läs mer här

”Pengarna blir ett sorts förskott och det är inte förrän när bostaden någon gång i framtiden säljs som lånet och räntan ska betalas. Det är en lösning som passar många, men inte alla”, säger Lennart Grabe.

Populär lånelösning utomlands

Utomlands har denna låne­lösning blivit väldigt populär. I USA finns över en miljon låntagare och i Storbritannien ökade utlåningen med 40 procent under 2017. Svensk Hypotekspension har ökat sin årliga utlåning med 10 till 25 procent de senaste åren:

”Det beror framför allt på att kunskapen om att möjligheten finns sprids hos allmänheten. Allt fler upptäcker att det är ett seriöst och långsiktigt alternativ och många har svårt att få vanliga bolån på banken. För ensamstående pensionärer så ligger snittpensionen på cirka 18 000 kronor i månaden, och då blir det som regel avslag på banken”, säger Lennart Grabe.

Hur ser den typiska kunden ut hos Hypotekspension?

”Det är en ensamstående person i 70-årsåldern, som har en bostadsrätt hen inte vill flytta ifrån. Då kan den här lösningen passa bra för att förbättra sin tillvaro. Många använder lånet för att renovera hemma, köpa bil, hjälpa barn eller barnbarn med en kontantinsats till en bostad, till en resa – eller för att ha mer till vardagsutgifter”, säger Lennart Grabe.

Höst är nystart

Hösten är för många en tid då man vill fixa till hemma eller planera en resa, och Lennart Grabe anser att det även är ett tillfälle för pensionärerna att se över sin ekonomi:

”Där är Hypotekspension en bra möjlighet för många med bostadsrätt eller hus att få loss pengar på ett säkert sätt.”


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant