Tesla rusar tvåsiffrigt – efter Musks brev till personalen

Teslas grundare Elon Musk har precis fått en knäpp på näsan av amerikanska finansinspektionen för sina Twitter-kommenterar. Nu rusar Tesla-aktien efter den avgående ordförandens brev till de anställda där han skriver att elbilsbolaget är "väldigt nära att nå lönsamhet."

I helgen gjorde Elon Musk och Tesla upp med den amerikanska finansinspektionen om de uppköpsrykten grundaren själv satte igång i början av augusti.

I samma veva passade Elon Musk på att skicka ett brev till de anställda där han uppger att Tesla är "väldigt nära att nå lönsamhet".

Det satte fart på Teslas aktie under måndagen. Efter att ha gått starkt i förhandeln öppnade aktien upp omkring 15 procent på Nasdaq-börsen.

Läs mer: Konsekvenserna av Elon Musks twittrande är inte över – fler stämningar kan trilla in

En bidragande orsak kan också vara, enligt Axios, att Elon Musk bara lämnade ordförandeposten och inte vd-posten, vilket många investerare hade fruktat.

"Vi är väldigt nära att nå lönsamhet och att bevisa att nejsägarna har fel, men för att vara på den säkra sidan så måste vi prestera väldigt bra imorgon (söndag reds anm)", skrev Elon Musk i brevet. Med sööndag syftar han på den sista dagen i det tredje kvartalet.

I början av augusti twittrade Teslas vd och grundare Elon Musk att han övervägde att köpa ut elbilspionjären från börsen för 420 dollar per aktie och att finansieringen var säkrad.

Tilltaget gjorde inte den amerikanska finansinspektionen, SEC, glada. På lördagen bötfälldes Elon Musk och Tesla med 20 miljoner dollar. Dessutom krävde man att Elon Musk lämnar ordförandeskapet i Tesla, något som grundaren går med på. Han kvarstår dock som vd.

Tesla behöver leta utanför bolaget för att hitta en erfaren vd eller före detta vd som kan få Elon Musk att bete sig "som en vuxen", säger Steven Rattner, tidigare rådgivare för USA:s finansinspektion, i Wall Street Journals analys. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST