Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör för Ica-gruppen Fotograf: Jessica Gow/TT och Ica/Press

Icas nya plan: Mer pant – och bort med sugrör av plast

Bestick, sugrör och andra engångsartiklar av plast ska tas bort från Icas sortiment som en del av livsmedelsjättens nya plaststrategi. Samtidigt ska pantsystemet utökas. 

Som en del i sin nya plaststrategi för Sverige och Baltikum ska livsmedelsjätten Ica fasa ut försäljningen av engångsartiklar av plast såsom muggar, tops, tallrikar, bestick och sugrör och från 2020 istället enbart erbjuda alternativ av papper. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling", skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör för Ica-gruppen, i pressmeddelandet.

2022 ska Icas förpackningar vara återvunna eller gå att återanvända och 2030 ska de vara gjorda av återvunna eller förnybara material, enligt plaststrategin.

Dessutom ska Ica öka antalet förpackningar som omfattas av pantsystemet, däribland på juice-, smoothies och shotsflaskor.

I april meddelade Ica att de har ökat användningen av fossilfri plast. I drygt 70 förpackningar hade huvuddelen av den oljebaserade plasten bytts ut till förpackninger tillverkade av sockerrör.

Läs även: Glöm sugrören – så här liten effekt får förbud mot engångsartiklar i Europa


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant